Begunci

Katastrofa: za 1800 ljudi ena ženska toaleta

T.L./STA
19. 6. 2016, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iraška vlada bi se morala bolj potruditi in pomagati ob begunski humanitarni katastrofi, opozarja Norveški svet za begunce.

Profimedia
Pred začetkom operacije je minuli teden mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA izvajala letalske napade na "izbrane tarče" v Faludži.

Spopadi v iraškem mestu Faludža, v katerega središče so v petek vstopile iraške sile, so na beg pognali najmanj 30.000 ljudi, je danes sporočil Norveški svet za begunce. Ob tem je opozoril na grozečo humanitarno katastrofo in veliko verjetnost, da je v mestu še vedno na desetine družin. Med ujetimi v mestu so najverjetneje tudi nosečnice, bolniki in starejši.

Domove zapustilo 32.000 ljudi

Humanitarna skupina, ki skrbi za begunska zatočišča v okolici mesta, zaradi velikega navala beguncev le stežka obvladuje razmere, zaradi česar so morali nekateri begunci prenočiti na prostem. Po podatkih humanitarnih delavcev je pred tem od začetka ofenzive vladnih sil na mesto, ki se je začela 23. maja, svoje domove že zapustilo 32.000 ljudi.

"Iraško vlado rotimo, naj pomaga v tej humanitarni katastrofi, ki se odvija pred našimi očmi," je v sporočilu zapisal direktor iraške podružnice sveta Nasr Muflahi. Norveški svet za begunce je namreč opozoril, da med drugim zaradi hitro kopnečih zalog vode ne bo mogel več dolgo zagotavljati pomoči beguncem.

Ob tem so v svetu kot enega od primerov neustreznega soočanja s problematiko izpostavili enega od nedavno odprtih zatočišč, ki sprejme 1800 ljudi, a ima le eno toaleto za ženske. "Iraška vlada mora prevzeti vodilno vlogo pri zagotavljanju osnovnih dobrin najbolj ranljivim skupinam beguncev, za katerimi so meseci travm in nasilja," je še poudaril Muflahi.

Faludža iraška

Iraške sile so v petek po več dneh spopadov s pripadniki skrajne skupine Islamska država (IS) vstopile v središče Faludže in zavzele upravne stavbe ter stavbe policije in varnostnih sil. Gre za pomemben korak operacije ponovnega zavzetja Faludže, ki se je začela 23. maja. Iraška vojska se je v času osvobajanja mesta soočala s hudim odporom borcev IS.

Faludža, ki leži v provinci Anbar okoli 50 kilometrov zahodno od prestolnice Bagdad, je bilo prvo mesto, ki ga je v Iraku zavzela IS januarja 2014, preden so nato džihadisti zavzeli več ozemlja v državi.