ZAVRNJENA TOŽBA

Janša oproščen

sta
7. 6. 2016, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je v kazenski zadevi zoper predsednika SDS Janeza Janšo zavrnilo pritožbo svetovalca nekdanjega predsednika države Danila Türka, Francija Perčiča, kot neutemeljeno in potrdilo sodbo s prve stopnje.

STA
Sodišče je menilo, da je imel Janša dovolj utemeljen razlog za svojo trditev.

Perčič je tako dolžan plačati tudi stroške pritožbenega postopka. Ljubljansko okrožno sodišče je Janšo decembra 2015 oprostilo v zasebnem kazenskem pregonu zaradi domnevne žaljive obdolžitve Perčiča. Ta jeJanšozasebno kazensko preganjal zaradi izjave o njegovi povezanosti z Udbo iz septembra 2010, objavljene na Kanalu A.

Obtožbe o sodelovanju z Udbo

Janša je takrat po enem od narokov v pravdi, ki jo je prav tako zaradi navedb o sodelovanju z Udbo iz leta 2008 Perčič sprožil zoper SDS, dejal, da »obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je Perčič bil udbovec«. To naj bi škodilo dobremu imenu Perčiča, ki da nikoli ni bil član Udbe. Trditev je bila tako uporabljena z namenom zaničevanja, ker je citat »neresničen in žaljiv«, je bil prepričan Perčič.

Janša vztrajal

Janša pa je na sodišču vztrajal, da njegova izjava ni vrednostna sodba, ampak preverljivo dejstvo. Njegova izjava je temeljila na mikrofilmu iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1987, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije, je poudarjal. Zdaj pa je očitno sodišče precenilo, da Janševe izjave niso bile povsem neupravičene. Že decembra lani je okrožno sodišče izreklo sodbo, v kateri je ugotovilo, da je imel Janša utemeljen razlog, da je to, kar je trdil, resnično.