Poslanci morajo molčati

Politika po mafijsko

Matej Klarič
6. 6. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ministrstvu za gospodarstvo so pred kratkim odprli bralno sobo, kjer si lahko poslanci preberejo razpoložljive dokumente, povezane s sporazumom TTIP. Preverjali smo, ali so se naši poslanci že odpravili prebirati gradivo, kako poteka postopek in kaj si mislijo o njegovi vsebini.

Reuters
V Berlinu v protest takšnemu načinu sprejemanja javno berejo razkrito skrivno vsebino dokumenta TTIP, do katerega se je dokopal Greenpeace.

Dokumenti, ki si jih lahko poslanci ogledajo, vsebujejo okrog 1000 strani. Procedura bralnega postopka dokumenta pa je milo rečeno nenavadna. Za analizo vseh, tudi drugih tovrstnih besedil so poslancem na voljo le po štiri ure na teden.

Poslanci pa morajo pred ogledom po kazalu tudi povedati, katere dokumente bodo pred tem želeli pogledati. Dokumente jim dostavi uslužbenec pri ministrstvu, ki je ves čas navzoč v prostoru in nadzira poslanca med branjem dokumenta.

Kaj so bralne sobe?

Pogajanja o tako imenovanih trgovinsko-investicijskih sporazumih potekajo v popolni tajnosti. Kljub številnim pozivom k transparentnosti in demokratičnosti pa je edini kompromis prišel v obliki bralnih sob, kjer dokumente lahko prebirajo poslanci. Še vedno pa je vpogled onemogočen zainteresirani javnosti, ki o dokumentih po uradnih poteh izve bore malo. 

Premalo časa za branje in analizo

Eden prvih, ki si je dokument ogledal v sobi, je bil poslanec Združene levice Matej T. Vatovec, ki je o tem dejal: »Čeprav lahko poslanci po predhodni najavi večkrat obiščejo varne sobe, seveda brez pripomočkov za snemanje in kopiranje, bi po predpisanem režimu branja in pod predpostavko, da v povprečju preberejo 20 strani dokumentov v eni uri (večinoma napisanih v angleškem pravniškem jeziku), samo za branje in brez podrobne seznanitve potrebovali 50 ur. Če bi izkoristili vse termine za branje, bi za to potrebovali dolgih 12 tednov. Evidentno je, da bralne sobe niso namenjene temu, da bi kdo sporazum TTIP prebral, kaj šele analiziral.«

Reuters
Peticija proti TTIP in CETI je najbolj množično podpisana peticija v zgodovini EU do zdaj.

SMC še čaka, SD proti skrivalnicam

Ali so se že odpravili v bralno sobo, smo preverjali tudi pri poslancih ostalih poslanskih skupin. V nobeni nam niso potrdili, da si je kdo že ogledal dokument v bralni sobi. Odgovorov nismo prejeli od NSi in SDS. V poslanski skupini SMC so povedali, da se bodo branja predvidoma udeležili v tem tednu, ker do zdaj še niso prejeli potrebne izkaznice. V SD so nam sporočili, da imajo glede sporazumov TTIP in CETA resne zadržke. »Krepi občutek, da je vse več skrivalnic, in v te se je zapletlo mnogo tistih, ki so prvi vpoklicani s strani EU, da bi tem skrivalnicam naredili konec,« so nam povedali v odgovoru. Tudi v Desusu so poudarili, da morajo biti nadaljnja pogajanja v dobrobit prebivalcem EU in ne multinacionalkam.   

Strogo prepovedano obveščanje javnosti

Na pripravljalnih seminarjih, kako brati TTIP, je vlada po nareku evropskih institucij prepovedala kakršnokoli informiranje javnosti in medijev o besedilu TTIP ter v primeru javnega razkrivanja vsebin zagrozila z zaprtjem bralnih sob. Tisti poslanci, ki bi jim že uspelo razumeti, kaj piše v dokumentih, napisanih v zapletenem pravniškem jeziku, bi torej o tem morali molčati. Državljani EU po tej poti o vsebini ne smemo izvedeti ničesar. Stvar pa je še hujša, v dokumentih, ki so pricurljali v javnost, se je izvedelo, da ZDA želijo, da bi bili ti tajni še celo vsaj štiri leta po sprejetju. Predstavniki EU pa naj bi, v nasprotju s tem, kar so govorili, želeli celo daljše obdobje tajnosti.

Arhiv Svet24
Matej T. Vatovec, poslanec Združene levice: "Evidentno je, da bralne sobe niso namenjene temu, da bi kdo sporazum TTIP prebral, kaj šele analiziral."

Kot pri mafiji

Irski poslanec v evropskem parlamentu Luke Flanagan, ki si je dokument prav tako ogledal, je dejal, da je vse, kar je lahko storil kot del izvoljenih struktur, to, da si je ogledal dokumente, in to samo tiste, ki so že bili dogovorjeni, pri tem pa predhodno ni imel vpliva na vsebino dogovorov. Ob vpogledu v dokumente je imel pri sebi lahko le list papirja, nanj pa ni smel dobesedno prepisovati vsebine dokumenta. »Če bi uporabil iste besede, kot so napisane na tajnem dokumentu, bi s tem prekršil zakon. Dobrodošli v EU, srce  Evrope,« je dejal Flangan in nadaljeval: »Način sprejemanja sporazuma je takšen kot pri mafiji. Podpisati sem moral, da ljudem, ki so me izvolili, ne bom povedal, kaj sem prebral.« V različnih dokumentih naj bi bile vsebovane tudi različne namerne jezikovne napake, po katerih je lažje izslediti tistega, ki bi dokument lahko razkril javnosti.

Skrb vzbujajoča tajnost

Takšen način je v popolnem nasprotju z demokratičnimi ideali, na katerih naj bi temeljila EU. Poslanka Združene levice Violeta Tomič je o tem kritično dejala: »Če bi bili ti sporazumi res tako dobri, mi verjemite, da bi korporacije na jumbo plakatih napisale TTIP, TTIP, tako pa je vse skrito.« Državljani so proti TTIP in CETI zbrali že skoraj 3,5 milijona podpisov. Vendar nič ne kaže, da bi bilo za zdaj to že dovolj, da sporni sporazumi ne bodo sprejeti.