Podporniki

"Slovenci za Trumpa"

M.K./STA
6. 6. 2016, 07.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški medij Politico v sobotni izdaji svoje revije objavlja daljši prispevek z naslovom Slovenci za Trumpa, v katerem poroča, da skrajna politična desnica v Sloveniji podpira močno protiimigrantsko retoriko republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, politiki pa v primeru njegove zmage pričakujejo boljše odnose z ZDA.

Profimedia
Donald Trump, po pisanju ameriškega medija Politico, uživa močno podoro v slovenski skrajni politični desnici.

Glavno vlogo v članku, opremljenem s črno-belimi fotografijami, ki ustvarjajo podobo zakotne socialistične slepe ulice Evrope, ima predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško iz Maribora. Ta pravi, da Slovenci na problem migrantov gledajo podobno kot Donald Trump, ki je proti sprejemanju beguncev v ZDA in želi začasno prepovedati vstop vsem muslimanom.

Trumpov politični vzpon naj bi bil v Sloveniji stvar nacionalnega ponosa zaradi njegove soproge Melanije, ki je odrasla pod komunizmom v Sevnici. Politico pravi, da sta zakonca Trump na naslovnicah številnih revij, nekateri politiki pa naj bi upali, da bo imela Slovenija pod predsednikom Trumpom posebne diplomatske in poslovne odnose z ZDA.

Šiško je razložil, da je pritok beguncev v Slovenijo genocid nad Slovenci, ekonomist Bernard Brščič pa je povedal, da je Slovenija predala svojo suverenost. Razložil je, da Slovenija ni multikulturna država, Trump pa je njegov heroj.

Politico pravi, da se celo predsednica desnosredinske Nsi Ljudmila Novak strinja s Trumpovim pristopom do beguncev, čeprav meni, da bi moral kandidat spremeniti svojo retoriko. Dejala je, da Slovenija nima dobrih rešitev za begunsko problematiko. Novakova je menila, da veliko Američanov ne ve, kje je Slovenija, s slovensko prvo damo, pa se bo to spremenilo.