Preplah v Mariboru

Kri v bananah?

Erik B.
27. 5. 2016, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po družbenih omrežjih se kot požar širijo slike banan, kupljenih v Mariboru, ki naj bi bile okužene s krvjo. Uradni organi pomirjajo: „Razloga za preplah ni.“

M. L. K.
M. L. K. sporno banano še vedno hrani v hladilniku. Sporni sadež je pokazal tudi policistom Velika verjetnost je, da gre za negrosporo.

M. L. K.

M. L. K.

M. L. K. iz Maribora je pred dnevi v eni izmed mariborskih trgovin kupil banane. Potem ko je pojedel tri, je pri četrti opazil nenavadne spremembe. Ko je sadež prelomil na pol, ga je čakal nič kaj lep prizor. Notranjost banane je bila rdeča, mehka, skoraj tekoča. Ko si je podrobneje ogledal še lupino, je opazil vdolbinico, ki je po njegovem mnenju sled vboda z brizgalko. Ocenil je, da je sadež nekdo namenoma »okužil«s krvjo.

Policije ne zanima

Sadež je odnesel na policijo, kjer pa so mu razložili, da pokvarjen sadež ni kaznivo dejanje in da v tem primeru nimajo pristojnosti. Klical je tudi na inšpektorat za varno hrano, kamor je poslal tudi slike banane, a odgovora ni prejel. Slike je nato objavil na družbenem omrežju Facebook in z njimi dodobra prestrašil lepo število ljudi, saj jih je v dobrem dnevu slike delilo kar 1300, videlo pa jih je več kot deset tisoč Slovencev.

Jim je malo mar za zdravje?

Ko smo govorili z M. L. K., je bil ogorčen: »Policije zadeva ne zanima, tudi tožilstva ne. Pravijo, da to ni kaznivo dejanje. Slike sem poslal tudi na urad za varno hrano, a mi niso nič odgovorili. Ne vem, zakaj ni nikogar, ki bi preveril, za kaj gre. Je vsem malo mar za naše zdravje? Ne nazadnje sem sadež kupil v prosti prodaji. Kaj če bi ga pojedel kakšen otrok?«

Sporočilo uprave za varno hrano (UVHVVR)

Banane na sliki, niso skladne z minimalnimi zahtevami kakovosti predpisanimi v uredbi in se kot takšne ne smejo tržit. Glede na izgled na slikah, so bile po nakupu še kar nekaj časa hranjene pri potrošniku doma. Izgled je najverjetneje posledica prezorenega blaga in pričetka deterioracije, ko je v plodu tudi visoka vsebnost sladkorja. Najverjetneje banane nekje v verigi niso bile ustrezno hranjene. Vbrizgavanje krvi ni verjetno.

Več primerov

Na uradu za varno hrano so nam potrdili, da so prejeli elektronsko pošto s slikami poškodovanih sadežev. Zadevo sicer še preverjajo, a kot so nam pojasnili, zadnje čase pogosto prejemajo tovrstne prijave. »Začelo se je s pomarančami, nadaljevalo s korenjem, no, zdaj imamo banane,« nam je povedal njihov tiskovni predstavnik in dodal, da je šlo vselej za lažni preplah in da je glede na prve informacije tako tudi tokrat.

Negrospora

Po slikah sodeč gre za glivično bolezen negrosporo, človeku bolj ali manj neškodljivo glivo, ki je v zadnjem času precej pogosta. Prepoznavna je po tem, da najprej počrni jedro banan, sredica pa postaja vse bolj rdeča in mehka, skoraj tekoča, kot v mariborskem primeru. Da bi izvedeli, kako je mogoče, da se tak sadež znajde v prodaji, smo povprašali tudi vodstvo trgovine, a nam odgovora niso pravočasno zagotovili.