Telefonska seja vlade

Drama na petkovo popoldne: preživel je nezaupnico

T.L./STA
27. 5. 2016, 18.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Petrov: Nismo za nove volitve, a tudi ne za stare vzorce obnašanja

Google
Božo Petrov (levo) je napovedal, da bo njegova stranka glasovala za odstrel Karamarka.

Predsednik hrvaške koalicijske stranke Most neodvisnih list Božo Petrov je potrdil, da je na današnji seji vlade vseh sedem ministrov iz vrst Mosta, vključno z njim, glasovali za razrešitev podpredsednika vlade Tomislava Karamarka. Kot je dejal zatem, v Mostu sicer niso za nove volitve, a tudi ne morejo podpirati starih vzorcev obnašanja.

Preživel nezaupnico, "kriva" bila žena

Karamarko je sicer "preživel" glasovanje o nezaupnici na današnji telefonski seji vlade. Karamarka je podprlo 16 ministrov, sedem članov vlade iz Mosta pa je glasovalo za njegovo razrešitev, poroča hrvaški Jutarnji list.

Nezaupnico proti Karamarku so v saboru sicer vložili opozicijski socialdemokrati (SDP) bivšega premierja Zorana Milanovića in poslanec HSU Silvano Hrelja po razkritju donosnega poslovanja Karamarkove soproge Ane z največjim lobistom madžarskega Mola na Hrvaškem Josipom Petrovićem.

Kot menijo, Karamarko zaradi teh povezav ne more sprejemati objektivnih in nepristranskih odločitev v interesu Hrvaške in hrvaških državljanov. Sabor mora o predlogu za Karamarkovo odstavitev odločiti predvidoma najkasneje do 18. junija.

Ne morejo podpirati starih vzorcev preračunavanj

Prvi mož Mosta Petrov je danes dopoldne presenetil z napovedjo, da bo njegova stranka nezaupnico proti Karamarku podprla. To so ministri iz vrst Mosta potem tudi uresničili na seji vlade, na kateri se je odločalo o stališču vlade do nezaupnice. Po mnenju analitikov je Most s tem napovedal predčasne volitve na Hrvaškem, še posebej, če bo na koncu nezaupnica Karamarku v saboru izglasovana.

"Ne moremo prevzeti vloge, v kateri bi podpirali stare vzorce preračunavanj in izbrali manjše zlo. Ne moremo podpreti take odločitve, ker bi izdali svoja načela in tu ni kompromisov," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Petrov. "Naš cilj je stabilizacija vlade, pa tudi postavljanje drugih standardov v politiki," je še dodal.