Dolgovi

Slabi banki prekipelo: dovolj imajo Petana

T.L.
27. 5. 2016, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Neuradno bo DUTB sprožila postopek prisilne poravnave.

B.D.G.
Bojan Petan

Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) je po treh letih lastništva terjatev DZS, ki ga vodi Bojan Petan, dovolj in je po poročanju Radia Slovenija začela prodajati terjatve. Neuradno pa bo sprožila postopek prisilne poravnave.

Bojan Petan je zgolj manjšinski lastnik DZS, njegova moč je v dobro plačani upravljavski funkciji. Samo krovno, založniško podjetje DZS je upnikom dolžno več kot 100 milijonov evrov. Banke so DZS popuščale, očitno verjamejo obljubam o poplačilu posojil. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa že dobrega pol leta išče pot, po kateri bi iztisnila vračilo dolgov, četudi sodno, z razglasitvijo insolventnosti, poročanje Radia Slovenija povzema portal MMC.

DUTB ključnega pogoja za insolventnost DZS (to je negativnega kapitala), ni uspelo izvedeti, ker naj bi Petan onemogočil neodvisno oceno vrednosti podjetja. Na slabi banki neuradno ocenjujejo, da ima DZS za 40 milijonov več dolgov kot premoženja. To naj bi potrdil postopek prisilne poravnave s cenitvami, ki naj bi se zgodil v kratkem. 

Iščejo soglasje drugih upnikov

Za postopke insolventnosti pa DUTB potrebuje soglasje 75 odstotkov vseh imetnikov terjatev in so zato odvisni od sodelovanja z ostalimi upniki, med katerimi je še luksemburški sklad York, Deželna banka, Sberbank, BKS, UniCredit in drugi.

Na drugi strani pa Petan trdi, da ima DZS več kot 53 milijonov evrov kapitala, posluje pozitivno in da na tej osnovi ni razlogov za postopke insolventnosti, ki družbi neuradno grozijo sredi junija.