Južni Sudan

Česa je osumljen Tomo Križnar?

G.G./STA
27. 5. 2016, 13.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zunanje ministrstvo si prizadeva za čimprejšnjo izpustitev Toma Križnarja iz južnosudanskega zapora in je glede konzularne zaščite naredilo vse.

Mediaspeed
Po navedbah predstavnice MZZ Jožica Bračun Bokor je Križnar zadovoljen z razmerami v zaporu.

Vodja oddelka za varstvo interesov slovenskih državljanov v tujini, za mednarodno pravno pomoč in legalizacijo na MZZ Bračun Bokorjeva je povedala, da so bili na ministrstvu s priprtjem Križnarja seznanjeni že pred tednom dni, o čemer jih je obvestila njegova soproga.

Zunanje ministrstvo je takoj stopilo v stik s slovenskim veleposlaništvo v Kairu, ki je za konzularno zaščito zaprosilo nemško veleposlaništvo v Južnem Sudanu. Križnarja je obiskal nemški diplomat, ki je preveril razmere v zaporu v prestolnici Juba, s katerimi je slovenski aktivist zadovoljen, "kar je za nas zelo pomirjujoče", je dejala Bračun Bokorjeva in dodala, da je nemški diplomat pri južnosudanskih oblasteh zaprosil za ponoven obisk v zaporu.

Zunanje ministrstvo je južnosudanskim oblastem posredovalo dve diplomatski noti, v katerih je zaprosilo za čimprejšnjo in čim ugodnejšo rešitev primera. Za zdaj nimajo uradnih informacij, česa je Križnar osumljen, preiskava južnosudanskih oblasti pa je še v teku, je povedala predstavnica MZZ.

Zasegli so mu kamere

Križnarju naj bi zasegli kamere, poleg tega naj ne bi imel ustreznega dovoljenja za potovanje po tem območju, vendar te informacije niso uradno potrjene, je dejala Bračun Bokorjeva.

Na zunanjem ministrstvu so v stalnem stiku s Križnarjevo soprogo in pristojnimi južnosudanskimi oblastmi, o primeru pa sproti obveščajo urad predsednika republike. Za zdaj ne razmišljajo, da bi v Jubo napotili slovenskega diplomata, je še dejala predstavnica MZZ.