Vegrad

Material z večjih gradbišč so odvažali na manjša, ne le v primeru hiše Dimičeve

M.K./STA
26. 5. 2016, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Priče so na nadaljevanju sojenja zaradi domnevno sporne prenove hiše Simone Dimic potrdile, da za ta projekt ni bilo posebnega stroškovnega mesta, saj so se dela vodila prek postavke za Celovške dvore.

STA
Simona Dimic

Dela so večkrat potekala tako, da so material z večjih gradbišč odvažali še na manjša v bližini in tako je bilo tudi v tem primeru.

Tožilstvo je zaradi zanje kaznivega ravnanja ob prenovi hiše Simone Dimic, vodje kabineta takratnega premierja Boruta Pahorja, leta 2009 obtožilo njenega  partnerja Romana Horvata, takratno predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak in njeno desno roko Mateja Košiča.

Nekdanji prvi mož ter nekdanja člana uprave banke NLB naj bi sodelovali pri zlorabi položaja, ko so odobrili kredit, da bi Dimičevi in njenemu očetu pridobili za 335.000 evrov premoženjske koristi v obliki nižjih obresti.

Po mnenju tožilstva sta Tovšakova in Košič v dogovoru s Horvatom poskrbela, da je Vegrad začel obnavljati hišo Dimičeve, čeprav sta vedela, da za obnovo ni ustrezne pogodbe, da zanjo ne bo izdan noben račun in da dela ne bodo nikoli plačana.

Tovšakova in Košič sta zato obtožena zlorabe položaja, Horvat pa napeljevanja h kaznivemu dejanju. Tovšakova in Košič naj bi Horvatu omogočila tudi protipravno premoženjsko korist v višini 96.000 evrov. Vsi trije krivdo zanikajo.

Tako so delali večkrat

Karel Bogatin, ki je v Vegradu skrbel za operativo, je na današnjem nadaljevanju sojenja potrdil, da so njihovi delavci opravljali dela tudi v Murglah. Sam je bil s projektom seznanjen v času, ko je bil obveščen, da dela ne potekajo v skladu s terminskim načrtom, zaradi česar je bil pozneje tudi zamenjan vodja gradbišča.
Poudaril je, da je podjetje večkrat delovalo tako, da je material z večjih gradbišč vozilo na manjša, če so bila ta v bližini, in da so dela opravljali delavci istega podjetja.

Prav tako je dejal, da se ne spominja, da bi bilo za ta projekt posebno stroškovno mesto, pač pa se je vodil preko projekta Celovški dvori. Nekatere primere, pri katerih je več projektov potekalo preko enega stroškovnega mesta, je danes naštela tudi Tovšakova sama.

Pričal je tudi Slavko Lambergar, nekdanji predsednik uprave Gradbenega podjetja Bežigrad, sicer sestrske družbe Vegrada. V Vegradu so se o opravljanju del najprej namreč dogovarjali s tem podjetjem, sklenjena je bila tudi pogodba. Pripravljal jo je kalkulant Borut Kirbus, ki bo kot priča v prihodnje prav tako povabljen na sodišče.

Kot je povedal Lambergar, pozneje del niso opravljali, saj je bilo podjetje prezasedeno z ostalimi projekti. Je pa potrdil, da so na gradbišče hiše v Murglah vozili beton.

Peter Bizjak, ki je bil na današnje pričanje povabljen kot nekdanji zaposleni v Gradbenem podjetju Bežigrad, je med drugim zatrdil, da nikdar ni slišal, da bi se dela, predvidena v opisani pogodbi, opravljala zastonj. "To je smešno vprašanje," je dejal.