Šokirani Branko Grims

Poročilo Europola o ogroženosti je "naravnost alarmantno"

G.G./STA
26. 5. 2016, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predhodno in za zdaj še neuradno poročilo Evropskega policijskega urada (Europol) o varnostni ogroženosti za leto 2015 je "vsekakor naravnost alarmantno", je po današnji seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb v izjavi za medije poudaril predsednik komisije Branko Grims. Opozoril je, da je stopnja ogroženosti izjemno visoka.

Reuters
V lanskem letu je bilo preprečenih več kot 200 terorističnih napadov v Evropi.

"Poročilo Europola navaja, da je bilo samo v lanskem letu na ozemlju EU preprečenih kar 211 terorističnih napadov in da je bilo v zvezi s tem aretiranih več kot 1000 ljudi," je pojasnil Grims in dodal, da gre za številke, ki so tudi zanj presenečenje, saj so nekajkrat višje od dosegljivih javnih informacij.

Grims je izpostavil, da so številke v poročilu tudi občutno višje od informacij, ki so bile dosegljive pod pogoji zaupnosti oz. tajnosti dokumentov. "To pomeni, da se številke pred javnostjo skrivajo. Vprašanje je tudi, koliko se sproti in pa vsebinsko sporoča številke Europolu in kaj se v teh številkah skriva," je dodal. Natančna analiza bo mogoča šele, ko bo dosegljivo celotno poročilo in bo tudi znano, kje so preprečili napade.

"Vsakdo mora vedeti, da je stopnja ogroženosti očitno postala izjemno visoka. Po oceni vseh udeležencev današnje seje je ogroženost višja, kot je bila kadarkoli v preteklem obdobju," je opozoril Grims. Po njegovih besedah je eden od razlogov za takšno oceno dejstvo, da se bo čez nekaj tednov Velika Britanija odločala o morebitnem odhodu iz EU.

"Vsakdo, ki skuša izvesti teroristični napad, bo računal na multiplikativni učinek, saj bi vsak uspešen napad povečal možnost za izstop Velike Britanije in s tem škodljive posledice za EU," je dejal Grims. Posebno previdnost po njegovih besedah narekujejo tudi prihajajoča turistična sezona in pa velike športne prireditve, vključno z evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji. Po poročilu je prav Francija trenutno najbolj ogrožena članica EU.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb naj bi danes obravnavala tudi problematiko varovanja kritične infrastrukture v Sloveniji, vendar je obravnavo zaradi odsotnosti predstavnikov policije prestavila na eno od naslednjih sej. "Po oceni komisije je potrebno preučiti vse, kar je povezano z zaščito infrastrukture, in pa storiti vse, da ne bi prišlo do kakršnihkoli negativnih posledic," je še pojasnil Grims.