Luka mesec

Tisoč evrov na mesec za stranko

ss
26. 5. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izstop Čuša iz SDS je sprožil plaz obtožb. Stranka prevprašuje njegovo načelnost in zahteva vračilo denarja, ki ga je vložila vanj. Pozanimali smo se, kako globoko v denarnice svojih funkcionarjev posegajo parlamentarne stranke.

STA
950 evrov funkcionarske članarine stranki IDS mesečno plačuje prvak levice – Luka Mesec.

Izstop poslanca Andreja Čuša stranke SDS ni pustil povsem hladne. Dan kasneje so na družbenem omrežju Twitter prepraševali njegovo načelnost in izrazili pričakovanje, da bo izpolnil obveznosti iz pogodbe, sklenjene ob kandidaturi.

Najbolj neučinkoviti pri pobiranju funkcionarskih članarin so socialdemokrati. Utemeljene so na prostovoljnosti.

Čuš meni, da jim ni ničesar dolžan. Več kot 2000 evrov je doniral za kampanjo, redno prispeval od plače in še za ustanovitev Nove24. 

Vsebine pogodbe v SDS sicer ne razkrivajo. Čuš pa je v izjavi pojasnil, da kandidati v sklopu volilnih opravil s stranko podpišejo zavezo, v kateri so med drugim opredeljena finančna sredstva oziroma obveze do stranke. 

Funkcionarska članarina: pet odstotkov plače

Ob tem nekdanji stranki sporoča, da ji ni ničesar dolžan. Kot je povedal, je stranki mesečno plačeval funkcionarsko članarino v višini petih odstotkov plače, za kampanjo pa doniral več kot 2000 evrov in s tem po svojem mnenju sorazmerno pokril delež volilne kampanje. »Poleg tega pa sem s 500 evri podprl projekt medijske pluralizacije Nova24,« je še dodal Čuš, ki se je podal na samostojno poslansko pot.

Podoben režim imajo tudi druge stranke. V NSi morajo funkcionarji od svoje plače prispevati pet odstotkov, kar tudi dosledno počnejo. K temu so strogo zavezani z internimi pravili in z izjavo, ki jo podpišejo pred kandidaturo.

Precej bolj liberalni glede tega vprašanja so v stranki SD. Tudi tam bi morali poslanci prispevati pet odstotkov svoje parlamentarne mezde, vendar k temu niso pogodbeno zavezani. Socialdemokratski režim prostovoljnih samoprispevkov tako ni pretirano učinkovit, saj si poslanci neradi trgajo od ust.

Najbolj se odreka Mesec

Precej odločneje do tega pristopajo v stranki Iniciativa za demokratični socializem, članici Združene levice. Njen prvak Luka Mesec v strankin fond vplačuje kar 950 evrov mesečne članarine, k čemur ga zavezujejo notranji pravilniki, ki določajo progresivno članarino glede na plačni razred.

V takšno prerazdeljevanje pa ne verjamejo v partnerski Stranki trajnostnega razvoja TRS, svojim članom zasežejo le pičel odstotek njihove plače. Violeta Tomič in Matjaž Hanžek v skupen fond stranke tako prispevata le kakšnih 30 evrov na mesec.

Zadeve smo preverjali tudi pri drugih strankah, vendar te funkcionarskih članarin ne poznajo. Poslanci in drugi funkcionarji iz njihovih vrst lahko obdržijo ves trdo prisluženi kruh. 

STA
Pomemben vir financiranja političnih strank so tudi funkcionarske članarine.