(Ne)odgovorna ministrica

Dokaz o poraznem stanju

Simon Rosc
26. 5. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrici Anji Kopač Mrak se je spet zamajal stolček. Razlog pa je odločba upravnega sodišča v primeru odvzetih koroških dečkov. Na naslednji seji DZ jo čaka interpelacija, ki pa jo bo po naših informacijah gotovo prestala. To pa ne spremeni poraznega stanja, ki vlada na področju družinske politike.

Arhiv Svet24
Ministrica Anja Kopač Mrak Ministrica Kopač Mrakova je pred časom potrdila, da inšpekcijski nadzor na CSD Velenje zaradi napotitve dveh dečkov v rejništvo ni pokazal nepravilnosti.

Center za socialno delo Velenje je tri- in petletnega dečka konec marca proti volji starih staršev namestil v rejništvo. To je sprožilo buren odziv javnosti. Zaradi omenjenih dogodkov je SDS 12. aprila letos zoper ministrico Kopač Mrakovo vložil interpelacijo.

Sodišče odločilo dvostransko

Ministrica danes pri Cerarju: Ministrica je danes na zagovoru pri premierju. Ta je že prejšnjo sredo dejal, da ministrica uživa njegovo zaupanje, a je pomembno, ali bo pripravila dovolj prepričljiv odgovor na interpelacijo. Dodal je, da bo morala v procesu interpelacije odgovoriti še na nekatera druga vprašanja, ki zadevajo njeno področje.

Sledila je odločitev upravnega sodišča, da je bil odvzem dečkov babici v nasprotju s pravico do družinskega in zasebnega življenja, ki izhaja iz Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, prav tako je bil odvzem po odločitvi sodišča v nasprotju z Ustavo RS in iz nje izhajajoče pravice do družine. CSD Velenje je tako z odvzemom otrok po ugotovitvi sodišča posegel v te pravice babice. A je to isto sodišče hkrati tudi zavrnilo zahtevek babice, da se otroka vrneta k njej, zaradi česar je pritožbo na odločitev sodišča napovedal tudi zagovornik babice, odvetnik Velimir Cugmas. Da je odločitev socialnih služb v največjo korist otrok, je med drugim pokazal tudi že inšpekcijski nadzor, kršitve otrokovih pravic pa ni ugotovil niti varuh človekovih pravic.

Družinska politika na psu

Očitno je primer koroških dečkov pokazal vso bedo slabo urejene družinske politike pri nas, za katero pa si lahko krivdo pripišejo najverjetneje vsi nekdanji ministri in predvsem zdajšnja ministrica za socialo.

Spomnimo, da je bil sicer že sprejet družinski zakonik, ki je v celoti na novo urejal družinsko politiko v Sloveniji, a smo ga državljani leta 2012 zavrnili na referendumu. V nasprotnem primeru bi bilo stanje na tem področju zagotovo urejeno veliko bolje, kot je. A to kljub vsemu ni opravičilo za porazno stanje na tem področju. Posamezne teme s tega področja bi ministrica vendarle lahko uredila, navsezadnje od referenduma mineva že četrto leto.

Celovito preurejen družinski zakonik, ki je posodabljal stanje družinske politike, je bil zavrnjen na referendumu leta 2012.

V začetku leta smo v zvezi s tem ministrstvo spraševali, katera področja družinske politike je ministrstvo pod vodstvom Anje Kopač Mrak uredilo poleg pet- oziroma desetdnevnega podaljšanja očetovskega dopusta. Njihov odgovor se je glasil: »V tem času druga vprašanja s področja družinske politike niso bila urejena.«

No, k temu moramo dodati, da je bil kasneje le sprejet zakon o partnerski zvezi, ki pa ga prav tako ni vložilo ministrstvo, temveč poslanec Jani Möderndorfer. Dokaj žalosten izplen sprememb in izboljšav za tri leta stolčkanja po ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mar ne?

Kdo je odgovoren?

STA
Direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik naj bi dejala, da je ni strah prevzeti odgovornosti.

Kot že rečeno, bo svojo odgovornost v konkretnem primeru morala Kopač Mrakova zagovarjati pred poslanci na naslednji seji parlamenta, njena podpora tokrat sicer ni povsem samoumevna, a kot smo izvedeli od virov blizu vladnim strankam, bodo poslanci tudi tokrat strnili vrste in ministrico ob korektnem zagovoru tudi podprli. Predvsem zavoljo stališča, da si stranka pobudnica interpelacije na konkretnem primeru nabira politične točke, in zato, da ne ogrozijo obstoja koalicije.

Je pa ministrica glede odgovornosti dejala, da te v konkretnem primeru ne čuti, da pa bo, če bodo sodišča v tem primeru ugotovila nepravilnosti in bodo sodbe pravnomočne, v skladu s pristojnostmi zahtevala prevzem odgovornosti. A kdo bo tisti, ki ga bo ministrica žrtvovala? Najverjetneje bo ministričino kožo zaščitila direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik, ki je sicer po navedbah Kopač Mrakove tudi sama dejala, da razrešitev zanjo ni nikakršna težava. Ministrica bo tako, če se obdrži na stolčku, imela težko nalogo izboljšati družinsko politiko, kar ji do zdaj več kot očitno ni uspelo.

Bo pa v kratkem v javno obravnavo poslan novi družinski zakonik, a ta naj bi po naših zanesljivih informacijah namesto napredka prinesel nazadovanje. Ena takšnih alinej naj bi bile tudi izključene posvojitve partnerjevih bioloških otrok v pare istega spola.