Spremembe

Hrvaška vlada o plačevanju nenujnih pregledov

Z.F.
26. 5. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada je včeraj sprejela spremembe zakona o zdravstvenem zavarovanju. Povišati nameravajo participacijo za bolnišnično zdravljenje in uveljaviti plačevanje nenujnih pregledov na urgenci.

arhiv svet 24
Dario Nakić

Kot pojasnjuje minister za zdravje Dario Nakić, bo najvišja participacija za zdravljenje v bolnišnicah namesto dozdajšnjih 2000 kun (263 evrov) znašala 3000 kun (395 evrov). Znesek bodo morale plačati osebe, ki nimajo urejenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Prav tako bodo morali pacienti, ki bodo zahtevali zdravniški pregled na urgenci, če njihovo zdravstveno stanje ne bo ocenjeno kot nujni primer, plačati znesek, ki ga bo določil upravni svet zavoda za zdravstveno zavarovanje v dogovoru z ministrom. Po ugibanju medijev naj bi šlo za nadomestilo v višini 150 kun (19,8 evra).  

Preprečitev zlorab

Z uvajanjem plačanih pregledov želijo na urgencah preprečiti zlorabe.

Minister pojasnjuje, da želijo z uvajanjem plačanih pregledov na urgencah preprečiti zlorabe. Velikokrat se namreč dogaja, da državljani obremenjujejo zdravnike na urgencah in zahtevajo nujno medicinsko pomoč, čeprav njihovo življenje ni ogroženo. Prav tako je napovedal, da bodo povečali število zdravnikov za nujno zdravniško pomoč v 19 krajih, ki so sicer slabše poseljeni in ekonomsko bolj zapostavljeni, vendar pa verjame, da bo ta odločitev dvignila kakovost življenja.

Zmanjšanje primanjkljaja

Z nastalimi spremembami, ki so eden ključnih reformnih ukrepov v sistemu zdravstvenega zavarovanja, želijo doseči zmanjšanje primanjkljaja v zdravstvenem proračunu, so pojasnili v vladnem predlogu, ki so ga poslali v parlament. Se pa je oglasila Hrvaška stranka upokojencev (HSU), ki poziva, da se ministra Nakića umakne zaradi sklepa o povečanju zneska doplačil za bolnišnično zdravljenje in uvedbe pristojbin.