Odprli zavetišče

Potrebujejo več postelj za brezdomce

pk
26. 5. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Novi Gorici so včeraj tudi uradno namenu predali novo zavetišče za brezdomce.

STA
Uporabnica Urša razkazuje lepo urejene prostore zavetišča za brezdomce na Bidovčevi ulici v Novi Gorici.

Prve uporabnike zavetišča za brezdomce na Bidovčevi ulici v Novi Gorici so sprejeli že v začetku letošnjega leta, včeraj pa so prostore še uradno odprli. Na prireditvi ob tej priložnosti so povedali, da potrebe v mestu presegajo njihove zdajšnje zmožnosti. Brezdomcev je namreč veliko.

Program zavetišča brezdomcem ponuja priložnost za nov začetek.

Prostore so uredili v nekdanjem samskem domu Primorja, ki ga je odkupila novogoriška občina in ga preuredila v nekakšen skupnostni center, v katerega je umeščena še brezplačna ambulanta, v njem pa bo svoj prostor poleg javne kuhinje kmalu dobilo nekaj drugih povezovanj s humanitarnega področja.

Pereča problematika

Slovensko združenje za duševno zdravje Šent, ki v Novi Gorici vodi program za brezdomce, ugotavlja, da potrebe v mestu presegajo ponudbo. Vodja zavetišča Vesna Lipušček zato skupaj z mestno občino že razmišlja o ureditvi prvega nadstropja v stavbi, kjer je trenutno urejeno le pritličje. Po besedah strokovnega delavca Centra za socialno delo Nova Gorica Mateja Vončine se z brezdomsko problematiko na območju njihovega delovanja srečuje okrog 80 oseb. Nekaterim so že priskrbeli namestitve v samskem domu, zanje urejajo tudi brezplačna topla kosila.

Uporabniki tudi kuhajo

V zavetišče, ki je namenjeno le prehodnim, in ne trajnejšim namestitvam, so se prvi uporabniki vselili že v začetku letošnjega leta. V njem je vsaj začasno dobilo dom 12 ljudi, čeprav je trenutno postavljenih le deset postelj.

Novogoriško zavetišče je sicer odprto med osmo zvečer in osmo oziroma deveto uro zjutraj ob vikendih. Brezdomci si lahko tam skuhajo topli obrok, se oprhajo, zamenjajo ali operejo obleko in prenočijo, deležni pa so tudi pogovora in pomoči tam zaposlenih.