60 let Teša

Kislo praznovanje

Žiga Kariž
26. 5. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred 60 leti so iz Termoelektrarne Šoštanj v omrežje stekli prvi megavati električne energije. Namesto da bi se veselili, se zaposleni soočajo z nižanjem plač in prerazporeditvami, vodstvo pa s pomočjo kriminalistov išče krivca za sabotažo, ki je povzročila zaustavitev bloka 6.

STA
172 zaposlenim bodo ponujena nova delovna mesta z več kot polovico nižjimi plačami.

V nedeljo se je nepričakovano zaustavil zloglasni blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Stroka je ugotovila, da se je blok ustavil, ker so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije. V Tešu so izvedli začasno sanacijo električnih vodnikov meritev vibracij in temperature na predčrpalki kondenzatne črpalke. Za ponovni zagon šestega bloka so zagnali blok 4, za potrebe pokrivanja toplotnih potreb v Šaleški dolini pa trenutno obratuje ena plinska enota.

Sabotaža

SDE Slovenije: "Ta obžalovanja in obsojanja vredni dogodek je vrgel slabo luč na legalne in legitimne sindikalne aktivnosti."

Po navedbah Teša je električne vodnike prerezal nekdo od zaposlenih, saj nihče od zunaj ne more vstopiti v prostore elektrarne. Vsi zaposleni se morajo namreč od prihodu v službo evidentirati. Kraj kaznivega dejanja so zavarovali policija in kriminalisti za potrebe forenzične preiskave. Iz celjske policijske uprave so sporočili, da preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari, so še navedli.

Druga plat

A časnik Večer danes poroča, da anonimni vir trdi, da se je okvara pojavila že v četrtek in da je možno, da je do prekinitve vodov prišlo popolnoma nehote, saj naj bi bili ti nezavarovani. Sistem naj bi okvaro zaznal pravočasno. Vir je za Večer izjavil: »Nova sistematizacija ni bila premišljena. Tisti, ki bi moral takšne napake odpraviti, je dobil odpoved oziroma sam ni podpisal nove pogodbe, ostali, ki so to vedeli, pa so morda direktorja nalašč pustili toniti, da je ta pomislil na sabotažo in zato poklical celo kriminaliste. A ti bodo ugotovili ravno to, da pri sistematizaciji nekdo ni na vse pomislil.«

Prelaganje odgovornosti

Ne glede na to, ali je do poškodbe prišlo namenoma ali ne, je očitno, da je nekdo izkoristil dogodek, da bi dokazal, da sta nedavno znižanje plač 118 zaposlenim in njihova prerazporeditev škodljiva za delovanje Teša. Sindikat delavcev energetike (SDE) je sicer ostro zavrnil povezavo z omenjenim dogodkom: »VSDE Slovenije najodločneje zanikamo povezavo z dogodkom v Tešu, ta dogodek najostreje obsojamo in sevedapričakujemo, da bodo preiskovalni organi čim prej našli krivca. Še več, ta obžalovanja in obsojanja vredni dogodek je vrgel slabo luč na legalne in legitimne sindikalne aktivnosti in prišel kot naročen tistim, ki lastno nesposobnost za vodenje tako velikih in zapletenih sistemov, kot je Teš, zakrivajo z domnevnim zmanjševanjem stroškov.«

Pogajanja ali stavka?

Delavci v Tešu sicer zahtevajo pogajanja z direktorjem Armanom Koritnikom o tem, koliko ljudi bo odpuščenih oziroma prerazporejenih na slabše plačana delovna mesta. Odgovor direktorja na zahteve pričakujejo danes. Če odgovora ne bo oziroma z njim delavci ne bodo zadovoljni, lahko v Tešu pričakujemo novo stavko.