Vandalizem nogometnih navijačev

"Grozijo mi že, če o kakšnem nogometašu kaj slabega napišem"

E.R.
12. 5. 2016, 21.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Brez pomoči klubov, ki bi jasno in glasno obsodili vandalizem in nasilje v športu, so policisti in tudi mediji v tej borbi nemočni, je prepričan novinar športnega časnika Ekipa Andrej Miljković.

Nikola Miljković / M24
Bakle med navijači.

V zadnji oddaji Tarča Televizije Slovenija o nasilju na nogometnih tekmah in o tem,  kako naj razumemo fenomen navijaštva v luči zadnjih incidentov med Violami in Green Dragonsi, je sodeloval tudi naš kolega, novinar športnega časnika Ekipa Andrej Miljković, ki je med drugim dejal, da bi morali slovenski nogometni klubi obsoditi nasilje na nogometnih tekmah, vendar so se namesto tega od te teme raje distancirali.

"Brez  pomoči klubov, ki bi jasno in glasno obsodili vandalizem in nasilje v športu, so policisti in tudi mediji v tej borbi nemočni. Klubi se prevečkrat neupravičeno postavijo za svoje navijače, namesto, da bi se ogradili od njihovih nasilnih dejanj. Tudi nogometna zveza ima veliko vzvodov, s katerimi bi lahko  pritisnila na klube, da bi naprej vplivali na navijače," je povedal Miljković in dodal, da si svojega otroka v Sloveniji ne bi upal peljati na nogometno tekmo. "Navijači mi grozijo že, če o kakšnem nogometašu napišem kaj slabega."

M24
Andrej Miljković meni, da bi morali slovenski nogometni klubi obsoditi nasilje na nogometnih tekmah.

Ali so bakle na igrišču res obvezen del folklore na nogometnih derbijih, brez katere ni navijaškega šova, ali pa je treba v športu vztrajati pri ničelni toleranci in poskuse nasilja zatreti v kali, tudi z višjimi kaznimi in strožjim zakonskim okvirom, so se spraševali gostje v studiu.  Kako je s policijskimi pooblastili, solzivcem in posebnimi ukrepi in katerim tujim zgledom bi morala slediti Slovenija.

Policisti so junaki

Policisti so junaki, ker morajo krotiti huligane, meni športni komentator Andrej Stare, ki je prepričan, da so policisti na sobotnem derbiju v Stožicah upravičeno uporabili solzivec. "Klubi bi morali po vzoru tujine svojim navijačem postaviti jasna pravila. Skandinavci, Belgijci in Severni Američani nasilja na športnih dogodkih sploh ne poznajo. Nogometne tekme so pri njih dogodki, ki se jih udeležujejo celotne družine."

Inovativni načini za skrivanje bakel

Enakega mnenja je tudi športni psiholog Matej Tušek: "Če policija v soboto v Stožicah ne bi uporabila nasilja, bi tvegala večjo škodo. Mnogi obiskovalci, ki so prvič prišli na derbi, niso bili pripravljeni in so bili zato v večji nevarnosti." Tušek je prepričan, da bi morali več delati na vzgoji navijačev in da nasilje, fizično in verbalno, ne sodi na športne prireditve. Okoliščine se na takšnih tekmah zelo hitro spreminjajo, zato je situacije nemogoče vnaprej predvideti. Policiji moramo zaupati, da je na takšnih dogodkih tam zato, da ljudi zaščiti. Navijači so zelo inovativni, ko na stadione tihotapijo bakle. Po izkušnjah policistov jih skrivajo celo v intimnih delih telesa, ali pa imajo veliko pomagačev,  ki jim pomagajo pri vnosu pirotehnike na stadione.

Slovenski navijači so za časom

Mladen Dabanovič, nekdanji nogometni reprezentant, ki je igral tudi za belgijskega prvoligaša Lokerena,  je povedal, da so bakle v tujini pri navijačih že iz mode in da smo v Sloveniji, kar se tega tiče, močno za časom.