Derbi Olimpija Maribor

VIDEO: Policija odgovarja: navijači so lomili in metali stole

G.G.
10. 5. 2016, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policija je dan po derbiju med Olimpijo in Mariborom sporočila, da ni bilo večjih incidentov. Navijači Olimpije pa so na facebooku objavili posnetek, ki razkriva nasprotno. Na policiji pravijo, da so navijači razbijali in s stoli obmetavali policiste. Ker s kršitvami niso prenehali, so uporabili plinski razpršilec.

Facebook
Policisti naj ne bi varčevali s solzivcem.
Policija zavrača namigovanja, da je na prireditvenem prostoru štadiona zadrževala družine  oz. zoper njih in otroke uporabila prisilna sredstva.

Na posnetku je videti, kako policisti uporabijo solzivec, na kar proti njim poleti nekaj stolov.

Dogodki na posnetku so se odvili po tekmi, ko je policija, kot ponavadi, v prostorih na stadionu začasno zadržala domače organizirane navijače, dokler so bili gostujoči navijači še na poti do vlaka. 

Kako je prišlo do incidenta? V vrstah Green Dragonsov pravijo, da so čakali uro in pol, nato pa so nekaterim popustili živci. "Naši člani so želeli stanje pomiriti, kot je vidno na tem videu, in bili iz nekaj metrov pošpricani s solzivcem. Na severu je bilo mnogo žensk in otrok, simpatizerjev naše navijaške skupine in branili smo se z metanjem stolov in odprtjem hidranta," so zapisali Green Dragonsi na svoji facebook strani.

Priče dogodku pravijo, da so policisti brez potrebe uporabili silo, da so prekoračili pooblastila in »škropili s solzivcem vsenaokrog«. Nekateri celo pravijo, da so bili med navijači tudi otroci, ki so »prišli domov rjavi od politega solzivca«.

M24
Viole so na avtobusih povzročile toliko škode, da jih po tekmi niso hoteli odpeljati do železniške postaje.

Dragonsi "zaprti" zaradi pešačenja Viol 

Policija dogodke postavlja v drugačen kontekst. 

"Iz posnetka, ki je objavljen na družbenih omrežjih, pa je razvidno zavarovanje policijskega postopka prijetja storilca po že opisanem dogodku, ko je množica pritisnila na vrata in napadla policiste," sporočajo iz PU Ljubljana.

Organizirane navijače Olimpije so po tekmi zadržali, da ne bi prišli v stik z Violami, je za Svet24.si sporočila predstavnica za stike z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana Nataša Pučko. Da bi lahko prišlo do »fizičnega stika« med rivalskimi huligani, se je nakazovalo takoj po tekmi, ko so posamezni pripadniki Green Dragonsov poskušali priti do tribune z gostujočimi navijači.

»Domači organizirani navijači so bili preko ozvočenja seznanjeni in pozvani, da bodo zadržani do odhoda gostujočih navijačev na vlak. Preostali obiskovalci nogometne tekme so tribune lahko zapustili takoj po končani tekmi,« so zapisali na PU Ljubljana in dodali, da je odhod Viol do vlaka trajal dlje kot je bilo predvideno. Zakaj? Ker so na poti do Stožic poškodovali avtobuse. Prevoznik jih zato po tekmi ni hotel odpeljati do železniške postaje, zato so v spremstvu policije korakali peš.

Solzivec za razgrajače

In prav to je povzročilo čakanje in nemirnost med Green Dragonsi. Nekateri med njimi so poskušali na vsak način oditi, pri tem pa so poškodovali železna vrata vhoda na tribuno. Policisti so jih pozvali, naj prenehajo, saj »bodo v nasprotnem primeru zoper njih uporabljena prisilna sredstva«. Ker so še naprej divjali, so policisti uporabili plinski razpršilec.

Takrat pa je izbruhnilo. »Organizirani navijači so nato nadaljevali s kršitvami, lomili stole na tribuni ter  z njimi obmetavati policiste. Ob tem so bili trije policisti PPE poškodovani. Policisti so  zoper posamezne kršitelje zaradi vzpostavitve javnega reda in miru ponovno uporabili  plinski razpršilec. Med tem je  organizirani domači  navijač  iz stene potegnil gasilsko cev hidranta in začel z njo brizgati z vodo po policistih. Zoper tega kršitelja so policisti uporabili telesno silo ter sredstva za vezanje in vklepanje ter ga obvladali,« je še povedala Nataša Pučko.

Ni prijave o kakšnem poškodovanem otroku

In kaj je z govoricami, da so bili med »zaprtimi« navijači tudi družine z otroki? Policija pravi, nimajo podatka, da bi bil zaradi uporabe plinske razpršilca poškodovan otrok in tudi niso prejele nobene prijave s strani staršev. »Je pa bilo ugotovljeno, da so pred kršitvami policisti iz omenjenega prostora, kjer so bili zadržani domači organizirani navijači, pospremili očeta z otrokom,« so zapisali na PU Ljubljana in dodali, da »v kolikor bi do morebitnega dogodka prišlo (poškodovan otrok), da oškodovanci to tudi sporočijo policiji.«