Odzivi

Mnenja kulturnikov o Peršakovi kandidaturi

M.K./STA
4. 5. 2016, 20.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Podpora izvršnega odbora DeSUS kandidaturi dosedanjega državnega sekretarja Toneta Peršaka za novega ministra za kulturo, je med ustvarjalci na tem področju naletela na mešane odzive.

M24.si
Jovanoviću se Peršak kot "prijazna in benevolentna oseba" ne zdi najboljša izbira za ministra.

Po mnenju nekaterih ga odlikujejo bogate izkušnje, spet drugi so skeptični, med drugim mu očitajo premalo odločnosti.

Režiserja Dušan Jovanović in Boris Kobal, ki Peršaka poznata že iz študentskih let, ne zanikata njegovih številnih izkušenj, ki govorijo v prid primernosti za to vodstveno funkcijo. "Je pa ta funkcija tudi odvisna od poguma posameznika, domišljije, ustvarjalnosti, od tega, kako se bo lotil stvari, ki jih bo treba reformirati," je poudaril Jovanović.

Ker pa vprašanj v kulturi, ki terjajo spremembe, ni malo, se Jovanoviću zdi, da Peršak kot "prijazna in benevolentna oseba" ni najboljša izbira za ministra. Sam ministra vidi kot avtoritarnega, odločnega človeka.

Aljoša Kravanja
Boris Kobal

Povsem nasprotno je Kobal prepričan, da je Peršak "po dolgem času zelo pravo ime za to mesto". "Mislim, da zelo dobro pozna situacijo, v kateri se je znašla kultura v vseh sektorjih, od knjige do gledališča, filma, glasbe, baleta itd. Edino, kar se bojim, je, da ne bo imel dovolj časa, da bi to izpeljal. Ker to je stvar vsaj dveh mandatov," je presodil.

Peršak je po njegovih besedah izjemno pedanten, se poglobi, zadeve preštudira. "Je človek dialoga: preden potegne črto, se pogovarja z ljudmi in tako je tudi prav," trdi Kobal. Prepričan je tudi, da je kot dolgoletni župan Trzina moral imeti "tudi znake dobrih odločitev in odločnosti".

Izkušnje mu bodo koristile

Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski meni, da bodo Peršaku kot morebitnemu in verjetnemu ministru za kulturo koristile tako umetniške kot politične izkušnje. V njem vidi prednost, da kot dosedanji tesni sodelavec predhodnice Julijane Bizjak Mlakar ne bo izgubljal časa za uvajanje v resor, ki mu kratki ministrski mandati niso v prid, ker onemogočajo uresničevanje korenitejših sprememb.

Cetinskijeva je prepričana, da je kot državni sekretar v tem času zagotovo spoznal, da hud padec deleža proračuna, ki ga Slovenija namenja kulturi, izjemno ogroža tako dediščino kot sodobne prakse. Zato njegovo ministrovanje vidi kot "ključno obdobje, ko mu bo s preudarnim in odločnim ministrovanjem ter z močno podporo vlade še lahko uspelo v zadnjem hipu preusmeriti titanik".

V Asociaciji so skeptični

V društvu Asociacija, ki združuje nevladne organizacije in samostojne ustvarjalce v kulturi, pa so do Peršakove najverjetnejše potrditve za ministra skeptični. Kot je ocenila predsednica društva Jadranka Plut, mandat nekdanje ministrice in njenih najožjih sodelavcev ni vključeval karakteristik, ki jih od ministra pričakujejo. "Mislim, da to dovolj nazorno pove, da se zdajšnji kandidat v tem oziru ni izkazal kot nekdo, ki bi lahko uresničeval naše pričakovane cilje," je še dodala.