Šmarješke toplice

Polni idej in načrtov: vrtec dogradili, treba bo še šolo

LM
4. 5. 2016, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Osnovni šoli Šmarjeta, ki se lahko pohvali z mnogimi nazivi – je zdrava, eko, okolju prijazna in kulturna šola –, si bodo lansko leto zapomnili. Uspešni so bili na več področjih.

Dolenjski list/ L. Markelj
Utrinek iz lanskega poletja, ko so gradili nov šestoddelčni vrtec.

Dolenjski list/ L. Markelj
Ravnateljica OŠ Šmarjeta Nevenka Lahne poudarja, da so bili uspešni na več področjih, tudi poslovali so dobro.

Kot pravi ravnateljica šole Nevenka Lahne,so bili uspešni pri realizaciji pouka ter sodelovanju v različnih projektih in na raznih tekmovanjih, prav tako na državni ravni, a tudi poslovali so dobro. Tako bodo dobrih 14.000 evrov prihodkov nad odhodki v soglasju s svojo ustanoviteljico, Občino Šmarješke Toplice, namenili za ureditev športnih površin pri šoli. Dokument PZI za celovito ureditev je že izdelan. Občina Šmarješke Toplice se je s projektom, v okviru katerega bi obnovili atletsko stezo in uredili odvodnjavanje na nogometnem igrišču, že prijavila na razpis, a ni bila uspešna – tudi če bi bila, bi pridobila le okrog 30 odstotkov upravičenih stroškov, torej brez DDV, pravijo na občini, kjer bodo nove razpise budno spremljali še naprej. Kot predlaga Lahnetova, je morda smiselno razmišljati o razdelitvi projekta na faze, kar bi investicijo olajšalo.

14.000 evrov presežka bodo namenili za športne površine. 

REŠITEV ŽE NAČRTOVANA

Čeprav je občina v šolo in vrtec v zadnjih letih ogromno vložila – leta 2013 je bila zaključena energetska sanacija objekta, lani oktobra pa so slovesno odprli nov šestoddelčni vrtec, v katerem so delovne razmere odlične – pa načrtom še ni konca. Po besedah ravnateljice se bo v nekaj letih prostorska stiska pojavila v šoli. V naslednjem šolskem letu število oddelkov ostaja pri številki 14, čeprav se skupno število otrok v šoli poveča s 302 na 318. Občina ima rešitev že načrtovano in gradbeno dovoljenje za investicijo, le denar je še treba pridobiti.

PREMAJHNA TELOVADNICA

Dolenjski list/ L. Markelj
Poleti 2015 so slovesno odprli vrtec.

Občinski svetnik Tone Bobič je zadovoljen, da se bo urejalo zunanje športne površine, a spomnil je na telovadnico, ki je po njegovem premajhna za ustrezno gibanje. Ravnateljica pravi, da za zdajšnje število oddelkov športna vzgoja poteka v redu in prostorske stiske za zdaj ne čutijo, »bo pa vsako leto oddelkov več, kar pomeni, da bo nekaj treba ukreniti«. Telovadnica je zdaj polno zasedena, in to od jutra do 16. ure. Je pa županja Bernardka Krnc dodala, da lahko vrtičkarji pozimi za sprostitev uporabljajo plezalno steno v vstopni avli in je tako več prostora v telovadnici za šolarje. V novem šolskem letu se želi v Vrtec Sonček vpisati 39 malčkov. Ker je razpisanih prostih mest 35, lahko v vrtec sprejmejo vse otroke, in sicer 28 s 1. septembrom, pet do konca šolskega leta, šest pa jih želi v vrtec v letu 2017.