Izbran kandidat

DeSUS za kulturnega ministra predlaga Peršaka

M.K./STA
4. 5. 2016, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vladna stranka DeSUS je za kandidata za novega kulturnega ministra predlagala državnega sekretarja Toneta Peršaka.

STA
Peršak ima podporo Erjavca in Cerarja.

Izvršni odbor DeSUS je danes soglasno podprl kandidaturo državnega sekretarja Toneta Peršaka za novega kulturnega ministra, je po seji odbora povedal prvak stranke Karl Erjavec. O tem je že govoril s premierjem Mirom Cerarjem, ki se s kandidaturo strinja, zato Erjavec pričakuje, da bo čim prej tudi vložena.

Po Erjavčevih besedah je pomembno, da resor čim prej dobi ministra s polnimi pooblastili. V DeSUS ocenjujejo, da je Peršak ustrezen kandidat, ki pozna kulturo, saj iz nje izhaja. Prav tako je v preteklosti predstavljal kulturo v različnih institucijah, je pojasnil Erjavec, ki je prepričan, da so dobili pravo osebo za vodenje kulturnega resorja.

Peršak, ki se je pred nekaj dnevi tudi včlanil v DeSUS, se je stranki DeSUS zahvalil za zaupanje, še zlasti zato, ker je bila podpora njegovi kandidaturi tako izrazita. "A je to tudi obveza," je poudaril Peršak v izjavi novinarjem in pri tem izpostavil koalicijski sporazum, katerega sopodpisnica je tudi stranka DeSUS.

Sporazum po njegovih besedah zavezuje ministra, da se v tem mandatu loti sistemske prenove kulturnega modela ter predlaga določene rešitve glede financiranja na področju kulture in glede zakonodaje. "To je tisto, česar smo se na ministrstvu že lotili in kar mislim s podporo stranke oziroma upam, da celotne vlade, čim hitreje in zavzeto nadaljevati," je dodal Peršak.

Izbirali med tremi

Kadrovska komisija in izvršni odbor DeSUS sta za  kandidata za kulturnega ministra izbirala med tremi kandidati, soglasje h kandidaturi pa sta dala Peršak in nekdanji ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. Poleg Peršaka in Bratine je bil za kandidata predlagan še poslanec Uroš Prikl, a soglasja h kandidaturi po doslej znanih informacijah ni dal.

Erjavec upa, da bo lahko Cerar že ta teden vložil predlog kandidature v DZ in da se bo z izbiro DeSUS strinjal. Erjavec je namreč spomnil, da je ravno zaradi nesodelovanja in nekooperativnosti s predsednikom vlade prišlo do odstopa nekdanje ministrice Julijane Bizjak Mlakar.

Prvak DeSUS je pojasnil, da se je Peršak že včlanil v DeSUS, kar je pogoj za prevzem funkcije, a da je bil tudi sicer strankin simpatizer. Priklu pa je Erjavec svetoval, naj ostane poslanec, saj po njegovih ocenah zelo dobro opravlja svoje delo in bi se gotovo poznal "primanjkljaj v poslanski skupini", če bi prevzel funkcijo ministra.

Peršak je bil ob prihodu z izjavami skop. Glede načrtov oz. programa je izpostavil prenovo kulturnega modela in nadaljevanje zastavljenega dela na ministrstvu. Na vprašanje uspehov, s katerimi se lahko pohvali na ministrstvu, pa je odgovoril s pojasnilom, da je državni sekretar namestnik ministra in tako težko govori o svojih uspehih.

Facebook
Bojan Bratina priznava, da ima Peršak veliko prednosti.

Bratina je ob prihodu na srečanje organov stranke povedal, da je njegovo kandidaturo predlagal odbor DeSUS za Severno Primorsko, on pa spoštuje njihovo voljo in danes zagovarja svojo kandidaturo z videnjem perspektive kulture v Sloveniji.

Program po njegovih besedah ni revolucionaren, ker da niti ne more biti, saj ostajata le še dve leti mandata in gre za nadaljevanje oz. zaključevanje dela. Poudaril je, da danes ni prišel tekmovat s protikandidatom. Priznava sicer, da ima Peršak veliko prednosti, med drugim veliko bolj kot on pozna ustroj ministrstva in dogajanje v kulturi. Kot svojo morebitno prednost pa Bratina navaja prav dejstvo, da prihaja "od zunaj" in lahko nekatere zadeve na ministrstvu neobremenjeno opravlja.