Ministrska bitka

Kontroverzni Peršak zasedel kulturo

Simon Rosc
28. 4. 2016, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Dosedanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je v torek kulturni resor začasno predala ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu. A ta bo tam le nekaj tednov, saj se že pospešeno išče novi minister. Bo to res Tone Peršak?

STA
Tone Peršak: "Za nekoga, ki prihaja iz kulture in je kar nekaj svojega časa investiral v to, bi težko rekel, da me funkcija ministra pod nekimi pogoji ne zanima."

Bizjak Mlakarjeva, ki je s položaja odstopila v ponedeljek, je dejala, da bodo na ministrstvu tudi na podlagi projektov, ki so jih začeli pripravljati pod njenim vodstvom, v prihodnje izvedli vse tisto, kar so pripravili za leti 2016 in 2017. Žmavcu je kot začasnemu ministru zaželela uspešno delo, pa čeprav bo to kratko.

Peršak zainteresiran za funkcijo ministra

Žmavc je ob primopredaji povedal, da bo na mestu ministra za kulturo deloval zgolj nekaj tednov, saj so v poslanski skupini Desus že začeli postopke imenovanja novega ministra za kulturo. Najresnejši kandidat za slednjega pa naj bi bil pisatelj in politik Tone Peršak, ki je s tem seznanjen, kot je povedal, a preden karkoli pove na to temo, želi slišati pričakovanja premierja – več bo lahko povedal čez dva ali tri dni, je dodal in pritrdil zainteresiranosti za funkcijo ministra: "Za nekoga, ki prihaja iz kulture in je kar nekaj svojega časa investiral v to, bi težko rekel, da me funkcija ministra pod nekimi pogoji ne zanima."

Kilometrine mu ne manjka

Peršak je na področju kulture in politike aktiven vse od 80. let prejšnjega stoletja. Najdemo ga med kulturniki, ki so bili v 80. letih najbolj angažirani pri spreminjanju režima. Bil je med pobudniki ustanovitve Nove revije, ob koncu osemdesetih je bil eden od dvanajstih redaktorjev tako imenovane pisateljske ustave. Peršak je bil poslanec prvega sklica državnega zbora, sedel je v klopeh Slovenske demokratične zveze, katere soustanovitelj je bil. Ima pa tudi izkušnje iz lokalne politike. Med letoma 1998 do 2014 je bil župan Trzina. Zanimivo je, da je kot strankarski kandidat na lokalnih volitvah nastopil samo prvič, pozneje pa je kandidiral kot neodvisni kandidat.

Vztrajal pri svojem

Na lokalnih volitvah oktobra 2014 je Peršak prvič postal občinski svetnik in se takoj znašel v zapletu. Še pred volitvami je namreč dobil povabilo ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, naj postane državni sekretar. Sam je takrat, tako je trdil, preveril združljivost funkcij občinskega svetnika in sekretarja in izrecne prepovedi hkratnega opravljanja funkcij ni našel v nobenem zakonu. Njegov svetniški mandat je tako nato potrdil tudi trzinski občinski svet. Je pa združljivost funkcij preverila tudi Občina Trzin, kjer pa so dobili drugačno razlago, in sicer da funkciji nista združljivi: "Uslužbenci ministrstva za kulturo izvajajo nadzor in preverjajo zakonitost oziroma primernost in strokovnost dela organov občine. Javnim uslužbencem je nadrejen minister kot predstojnik, državni sekretar pa je v funkciji namestnika ministra." A Peršak se ni strinjal. "Naloge nadzora imajo drugi uslužbenci ministrstva," je povedal takrat in ostal občinski svetnik.

sta
Janez Janša je bil izključen iz Pena, za njegovo izključitev pa naj bi bil najbolj zaslužen Tone Peršak.

Janši pokazal vrata

Peršak je bil tudi tisti, ki je poskrbel za izključitev Janeza Janše iz Slovenskega centra PEN. Upravni odbor SC Pen je, kot tudi častno razsodišče SC Pen, ob izključitvi Janše izhajal iz ocene, da mnoga zapisana stališča Janše, primeri njegovega nespoštovanja človekovih pravic, njegov odnos do "izbrisanih" in skrajno zaničevalne in poniževalne izjave o članih SC Pen, niso v skladu z zavezami, da bodo člani Pena nasprotovali vsaki obliki zatiranja svobode izražanja v deželi in skupnosti, kateri pripadajo. Janša je Peršaka takrat obtožil političnega obračunavanja, so pa takrat nestrinjanje s potezo izrazili tudi številni pomembni književniki, med njimi Boris Pahor, Jože Snoj, Drago Jančar in Feri Lainšček.

Kandidatov je še nekaj

V javnosti so poleg Peršaka zakrožila različna imena za kandidata za novega ministra za kulturo, med njimi Bojan Bratina, Igor Teršar in Uroš Prikl. Odbor Desusa severne Primorske pa je včeraj zapisal, da so ponosni na svojega kandidata Bojana Bratino, ki naj bi se prav tako znašel med kandidati za ministra.