Zaščita voda

Energetskim lobijem glasen ne

P.K.
28. 4. 2016, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Porečje Soče in drugih rek na območju srednje in jugovzhodne Evrope mora ostati čim bolj divje in neokrnjeno.

Jan Pirnat
Akcijo so podprli tudi najmlajši, in sicer učenci osnovne šole iz Bovca, ki so pripravili tak transparent.

To je bilo eno od glavnih sporočil aktivistov, ki si prizadevajo vode tega dela Evrope zaščititi pred morebitnimi posegi. Največja nevarnost modrih biserov so hidroelektrarne.

STA
Balkan Rivers Tour se trudi, da na rekah ne bi bilo več takih objektov. Na fotografiji solkanska hidroelektrarna.

Predstavniki kampanje Ohranimo modro srce Evrope, pod okriljem katere poteka akcija Balkan Rivers Tour, pravijo, da bodo v tem »boju« potrebovali podporo in pozornost širše javnosti. Skrbi jih dejstvo, da je na Balkanu načrtovanih 2700 novih hidroelektrarn, tudi znotraj zavarovanih območij.

Rozman in kolegi

Tak poseg grozi tudi smaragdni lepotici Soči. V njenem zgornjem delu so menda hidroenergetski projekti še vedno aktualni. Balkan Rivers Tour gradnji hidroelektrarn na še nekaj redkih neokrnjenih rekah ostro nasprotuje. Svoje neodobravanje so pokazali s 35-dnevno kajakaško avanturo – veslanjem po ogroženih rekah na pobudo nekdanjega olimpijskega veslača Roka Rozmana in njegovih evropskih kolegov.

Rozman se je odločil, da bo s svojo ekipo preveslal tudi Sočo nad Učjo. »Učja je največji biser tega dela Alp. Ko vidiš njen kanjon, si brez besed. Njena edina težava je, da ni znana širši javnosti, in prav zaradi tega nekateri vidijo v njej krasno priložnost za zaslužke. Ne bomo pustili, da bi jo uničili,« je povedal.

Elektrarne proti turizmu

Stališču kajakašev in okoljevarstvenikov se pridružuje tudi marsikateri turistični delavec, ki meni, da bi bile nove hidroelektrarne ne samo z vidika varstva neokrnjene narave, temveč tudi z drugih vidikov velika škoda, saj hidroenergetski objekt ne more nadomestiti zaposlitvenih možnosti, ki jih omogoča turizem.