Sneg ohromil promet

Dars: Če ni nujno, ne na pot

M.K./STA
27. 4. 2016, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob današnjem sneženju na Darsu opozarjajo, naj se vozniki ne odpravljajo na pot, če to ni nujno potrebno. Na avstrijski strani je zaradi močnega sneženja zaprta proga med Beljakom in Jesenicami.

promet.si
V zelo kratkem času je zapadla velika količina snega.

Če se odpravijo na cesto, naj povečajo varnostno razdaljo ter hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti. Na gorenjskem, primorskem in štajerskem kraku avtoceste je od štiri do šest vozil, ki plužijo in posipajo vozišče.

Ker pa se sneg oprijemlje cestišča, so razmere zelo zahtevne tudi na cestah.

V zelo kratkem času je zapadla velika količina snega. Tako je na primer na Gorenjskem v eni uri zapadlo do 10 centimetrov, je pojasnila tiskovna predstavnica družbe za avtoceste Romana Duša.

Na sneženje so se na Darsu pripravili že v torek, ko so vremenoslovci napovedovali možnost padavin, posipati in plužiti pa so začeli že pred sneženjem oziroma ko je bilo to potrebno. S posipanjem so začeli na višje ležečih območjih, kot so Brezovica, Postojna, Radovljica, Karavanke ter trojanski predori.

Promet je v številnih krajih in mestih po vsej Sloveniji oviralo tudi podrto drevje, ki so ga odstranjevali gasilci lokalnih prostovoljnih gasilskih društev. Veter in sneg sta največ težav povzročala na Koroškem, drevje in veje pa so promet ovirale tudi na območjih Štajerske, Dolenjske in Gorenjske ter Ljubljane.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo vreme v prihodnjih dneh sicer umirilo, snežnih padavin pa ni pričakovati. Še naprej pa bo hladno za ta čas.

Vlaka iz Zagreba v München in Zürich po obvozni poti

S Slovenskih železnic (SŽ) pa so sporočili, da je na avstrijski strani zaradi močnega sneženja zaprta proga med Beljakom in Jesenicami. Zaradi zaprtja bosta mednarodna vlaka iz Zagreba v München in Zürich v Sloveniji peljala po obvozni poti. Za potnike so uredili nadomestne avtobusne prevoze.

Potnike bodo o morebitnih spremembah in nadomestnih prevozih obveščali na svoji spletni strani, informacije pa lahko potniki dobijo tudi v informacijskih centrih SŽ, prek elektronske pošte ali na telefonski številki 1999, so še sporočili s SŽ.