Oblak plina

Zaradi luknjice v cisterni izteklo 200 litrov solne kisline

G.G./STA
28. 4. 2016, 20.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj popoldne je na počivališču Barje povzročila preplah cisterna, iz katere se je kadilo. Gasilci so do saniranja evakuirali bližnje prebivalce, do večera pa je policija ugotovila vzrok za nesrečo.

STA
Počivališče Barje je zdaj že odprto.
Po podatkih Policijske uprave Ljubljana ni nihče utrpel telesnih poškodb, niti ni iskal zdravniške pomoči. Elementov kaznivega dejanja niso ugotovili.

Policisti so po pregledu tovornjaka cisterne z italijanskimi registrskimi oznakami ugotovili, da je do iztekanja solne kisline prišlo zaradi dotrajanosti materiala cisterne, v kateri je nastala luknja. Izteklo je okoli 200 litrov tekočine.

Razlitje klorovodikove kisline je bilo nevarno predvsem zato, ker je šlo za tekočino, ki je prehajala v oblak plina. Ta se je zaradi današnjih vremenskih razmer obdržal pri tleh, širil pa se je tudi v okolico. Oblak je bilo nemogoče nadzorovati, je za Televizijo Slovenija dejal vodja intervencije z Gasilske brigade Ljubljana Jure Dolinar.

Oblak se je širil

Minimalna razdalja, do katere se je oblak širil, je bila 100 metrov. Zaradi rahlega vetra pa so evakuirali počivališče Barje in okoli 60 okoliških prebivalcev, ki so se zdaj že lahko vrnili domov. Zaradi vode na tleh in namočene zemljine se je kislina še toliko hitreje spreminjala v plin.

Voznik je ob razlitju poklical podjetje Kemis, ki je pripeljala ustrezne posode, v katere so prečrpali tekočino. Pri prečrpavanju je v ustrezni zaščitni opremi sodeloval tudi voznik. Druga služba je nato tekočino prepeljala v ustrezno skladišče, je še pojasnil Dolinar.