Elan kupili za 1000 evrov

To so ljudje, ki so Prevcu vzeli smuči

Žiga Kariž
28. 4. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zgodba podjetja Elan naj bi s prihodom novih lastnikov znova krenila navzgor. A preden bodo prišli lepši časi, se bomo morali sprijazniti z neusmiljenimi odločitvami, ki jih sprejema novo vodstvo.

M24 / Nikola Miljković

Podjetje Elan, ki ima že desetletja v srcih Slovencev posebno mesto, je lani dobilo nove lastnike. Prodati smo ga morali, ker so EU-uradniki ugotovili, da je bila pomoč, ki jo je podjetje prejelo od države, nedovoljena, in jo je moral Elan vrniti. Obubožano podjetje ni imelo potrebnih 12 milijonov evrov in edini rešitvi sta bili prodaja ali stečaj.

Lastniki s Cipra

Pred propadom je Elan rešil sklad tveganega kapitala VR Capital, ki je vrnil posojilo, nato pa lani Elan kupil za simboličnih tisoč evrov. Kot dejanski kupec in lastnik se v uradnih slovenskih evidencah pojavlja podjetje s Cipra Wiltan Enterprises Limited; kot je te dni zagotovo jasno vsakemu Slovencu, gre zgolj za manever, ki se mu reče davčno optimiziranje.

Arhiv Svet24
Pascal Aymar je mož, ki so ga novi lastniki zadolžili za razvoj blagovne znamke Elan.

Pravi lastniki

Sklad tveganega kapitala VR Capital ima sedež v Moskvi, poslovalnice pa v večjih svetovnih finančnih centrih, Londonu, New Yorku in Dubaju. Čeprav naj bi bila večina denarja v skladu iz Rusije, pa je njegov ustanovitelj iz ZDA. Richard Dietz, rojen leta 1965 v Ameriki, ki je diplomiral na univerzi Yale. V stik z Rusijo je prišel kot uslužbenec banke Credit Suisse in že v 90. letih ugotovil, da se na Vzhodu skrivajo neslutene možnosti za zaslužek. Sklad VR Capital ima danes kar tri milijarde dolarjev sredstev. Med drugim je Dietz solastnik košarkaškega kluba Maccabi iz Tel Aviva.

Novo vodstvo

Marca je VR Capital v Begunje poslal svoje novo vodstvo, ki je nemudoma zavihalo rokave. Imenovali so tričlansko upravo. Michaela Stitz je predsednica upravnega odbora. Kljub mladostnemu videzu gre za izkušeno poslovno žensko, ki je v Elan prišla po tem, ko je bila podpredsednica v športnem gigantu Nike in je zato podjetje vodila poslovanje za celotno centralno in vzhodno Evropo.

Mihaela Stitz bo vodila upravni odbor.

Tudi član uprave Pascal Aymar je človek z bogatimi izkušnjami v športnem poslu. Kot skrbnik blagovne znamke za področje Azije in Pacifika je deloval v podjetju Salomon, bil podpredsednik za marketing v podjetju Reebok in zadnja leta delal kot predavatelj za menedžment v športu na univerzi v Lyonu. Novi izvršni direktor Elana je postal ameriški finančnik Jeffrey Tirman, ki ima bogate izkušnje z upravljanjem kapitala in na svojem profilu na Linkedinu še vedno navaja, da je zaposlen kot predsednik uprave sklada Rhodium Capital Management. 

Arhiv Svet24
Jeffrey Tirman je novi glavni operativec in bo skrbel za finančno zdravje podjetja.