Svet

Tudi ukinitev brezvizumskega režima, če Turčija ne bo spoštovala dogovora

G.G./STA
28. 4. 2016, 20.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemčija in Francija razmišljata o uvedbi mehanizma, s katerim bi v EU ukinili brezvizumski režim za Turke, če Turčija ne bo spoštovala dogovora z EU o upravljanju migracijskih tokov.

Reuters
Turčija je sicer že večkrat zagrozila z umikom iz dogovora z EU, če ta ne bo izpolnila obljube o brezvizumskem režimu.

V skladu z dogovorom, ki sta ga unija in Turčija sklenili marca, Ankara jemlje nazaj nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke, EU pa v zameno sprejme sirske begunce. Turčiji je EU namenila tudi več milijard pomoči in obljubila, da bo do julija ukinila vizumsko obveznost za turške državljane, če bo Ankara izpolnila določene pogoje.

A številne članice unije z obljubo o brezvizumskem režimu za Turke niso zadovoljne. Nekatere skrbi, da bo to spodbudilo preseljevanje Turkov v unijo ali da bo na tisoče turških Kurdov v EU zaprosilo za azil. Obstajajo tudi pomisleki, da bi to povečalo varnostno tveganje, ker bi radikaliziranim islamistom odprlo vrata v Evropo.

Varovalka že obstaja

Sicer v dogovoru obstaja varovalka, da lahko unija prekine izvajanje brezvizumskega režima v primeru nenadnega in velikega povečanja prihoda turških državljanov. A do uvedbe tega ukrepa bi lahko trajalo najmanj devet mesecev.

Predlog, ki sta ga Francija in Nemčija danes predstavili drugim državam članicam, v vpogled pa so ga dobili tudi nekateri mediji, predvideva mehanizem, ki bi ga lahko sprožilo večje povečanje števila nezakonitih priseljencev iz "partnerske države", znatno povečanje števila prošenj za azil ali prebivališče ali nezmožnost vrnitve ljudi v državo v skladu z dogovorjenimi postopki. Pod temi pogoji bi glede na francosko-nemški predlog brezvizumski režim suspendirali za šest mesecev. Turčija v dokumentu ni izrecno omenjena.

Do francosko-nemškega predloga prihaja pred tem, ko bo Evropska komisija prihodnjo sredo predstavila poročilo, v katerem bo ocenila napredek Ankare pri izpolnjevanju 72 pogojev za liberalizacijo vizumskega režima. Turčija je sicer že večkrat zagrozila z umikom iz dogovora z EU, če ta ne bo izpolnila obljube o brezvizumskem režimu.