Novi ukrepi

Kdo bo odgovarjal za blamažo?

Žiga Kariž
18. 4. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko so odstopili trije nadzorniki NLB, nihče noče prevzeti odgovornosti za imenovanje ljudi, ki niso dobili blagoslova Banke Slovenije in ECB. Marko Jazbec meni, da je bil postopek njihove izbire profesionalen.

STA
Eden prvih ukrepov nove uprave SDH je bila sprememba nadzornega sveta SDH.

Nadzorniki NLB Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh so na SDH pred petkovo sejo nadzornega sveta NLB naslovili odstopno izjavo iz nadzornega sveta banke.

STA
Miro Cerar zaradi odstopov ne vidi večjih težav.

V njej so med razlogi za odstop navedli diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike. Odstopno izjavo so podali dva meseca po imenovanju.

Odziv Mira Cerarja

"Nemudoma je treba izvesti nov postopek imenovanja nadzornikov ter zagotoviti nemoteno delovanje NLB in nadaljevanje procesa privatizacije. Odgovornost je zdaj na SDH," je v izjavi za medije ob začetku Akademije SMC dejal predsednik vlade Miro Cerar in se tako odzval na odstop treh nadzornikov NLB. Cerar neposredne odgovornosti za odstop nadzornikov NLB ne pripisuje predsedniku uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marku Jazbecu. "Nadzorniki so odstopili in svoje odstope tudi obrazložili. Pri njihovem odstopu je šlo za neki širši kontekst," je dejal premier in napovedal, da bodo na vladi zadevo pozorno spremljali in videli, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh.

Obremenjeni s preteklostjo

Spomnimo. Pred dvema mesecema je SDH z Markom Jazbecem na čelu povečal število nadzornikov v NLB in v nadzorni svet imenoval ljudi, ki so bili v preteklosti že del sistema NLB, nekateri celo direktno povezani z nastankom milijardne bančne luknje. Pred tem je z mesta predsednika uprave odstopil tudi Janko Medja, saj je bilo jasno, da ga bo novi nadzorni svet zamenjal.

STA
Janko Medja je odstopil po tem, ko je postalo jasno, da ne bo imel podpore med novimi člani nadzornega sveta.

Že ob imenovanju spornih nadzornikov je bilo jasno, da se bo morala o njihovi primernosti izreči Banka Slovenije in tudi ECB kot glavni regulator. Ker je SDH od nekaterih kandidatov odstopil in ker je bilo v tistem času v Ljubljani na obisku več visokih uradnikov ECB, se je v javnosti špekuliralo, da so bile kadrovske menjave s strani ECB odobrene.

Račun brez krčmarja

A kot kaže, je vodstvo SDH delalo račune brez krčmarja. SDH in slovenski bančni regulator sta se tako še pred imenovanjem zapletla v spor glede vprašanja, ali je bil postopek imenovanja nadzornikov izveden pravilno. Zdaj pa naj bi Banka Slovenije in Evropska centralna banka po pisanju Financ presodili, da niso primerni za nadzornike.

STA
Kadrovske niti v SDH in podjetjih, ki jih upravlja, naj bi vlekel Metod Dragonja.

Ne bo prevzel odgovornosti

Prvi mož SDH Marko Jazbec  je ocenil, da ni nobene potrebe, da bi uprava SDH prevzela odgovornost za odstop treh nadzornikov NLB, nominacijski postopek treh odstopljenih članov pa je ocenil kot profesionalen. "Nimamo nobenega uradnega odgovora s strani regulatorja, kaj bi bilo s temi imeni, ko bi bil pri njih postopek zaključen," je v zvezi z navedbami, da Gedrih, Ribnikar in Macuh niso dobili licence Banke Slovenije in Evropske centralne banke, dodal Jazbec.

Nadzorni svet NLB sicer normalno deluje tudi po odstopu treh članov. Po novem šestčlanska zasedba je že v petek imenovala novega predsednika, to je postal Primož Karpe. Poleg Karpeta so v nadzornem svetu še Sergeja Slapničar, Tit A. Erker, Uroš Ivanc, Andreas Klingen in Laszlo Urban.Na odstop treh nadzornikov največje slovenske banke se je ob robu spomladanskega srečanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke odzval tudi finančni minister Dušan Mramor. Kot ključno je izpostavil, da je treba nadzorni svet čim prej popolniti.Po njegovem mnenju vse skupaj ne bo vplivalo na proces prodaje NLB. "Ne vidim večjih tveganj. S svetovalcem Deutsche Bank skupaj z upravo NLB intenzivno delamo na tem projektu, v tem smislu bomo prihodnji teden tudi v Londonu. Vsem je cilj, da se banka proda znotraj zastavljenih rokov po čim višji ceni, da bo za davkoplačevalce izplen čim višji," je dejal prvi mož SDH.

Arhiv Svet24
Banka Slovenije trdi, da ob imenovanju ni imela možnosti oceniti primernosti kandidatov za nadzorni svet NLB.