Prenos terjatev do Save

Mramor: Spor bi lahko končala sodna poravnava

J.P./STA
18. 4. 2016, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Glede prenosa terjatev do Save z DUTB na SDH in Kad še poteka skrbni pregled terjatev, sodni spor glede delnic Save Turizma še ni končan, poleg tega ima prisilna poravnava Save svojo časovnico, je danes v DZ povedal minister za finance Dušan Mramor. Prenos je odvisen od teh postopkov in minister pričakuje, da bodo končani v "doglednem času".

sta
Finančni minister Dušan Mramor

Marka Pogačnika (SDS) je v poslanskem vprašanju zanimalo, v kateri fazi je prenos terjatev do Save in Savinih obveznic z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalsko družbo (Kad), ki ga je konec januarja s sklepom zahtevala vlada.

Pričakuje, da bo pregled končan kmalu

Skrbni pregled za namen prenosa, za katerega so se po Mramorjevih besedah dogovorile vse tri institucije, še ni končan. Mramor pričakuje, da bo revizorska hiša pregled dokumentacije in vrednotenje na dan 30. junij 2015 končala "v kratkem".

Pravdni postopek med DUTB in Savo glede delnic Save Turizma - DUTB je želela Savi zaseči delnice Save Turizma, s katerimi so bile zavarovane terjatve - še ni končan. Mramor je dejal, da bi lahko spor končala sodna poravnava.

Vlada je sklep, da mora DUTB svoje terjatve do Save in obveznice te družbe odplačno prenesti na SDH in Kad, sprejela 28. januarja, za to pa se je po lastnih navedbah odločila zaradi pomembnega deleža Save v turističnih podjetjih.

Poteka tudi prisilna poravnava Save - upniki odločajo o načrtu prestrukturiranja, ki kot možnost med drugim predvideva konverzijo terjatev v kapital -, ki pa ima svojo časovnico.

Vsi trije postopki morajo biti končani, da bo vrednost terjatev ohranjena, je dejal minister.

Ne gre za zavlačevanje

Na Pogačnikovo vprašanje glede zagotovljenih sredstev za odplačni prenos je minister dejal, da so na ministrstvu v času sprejemanja sklepa vlade na podlagi podatkov ocenili, da lahko SDH in Kad izpeljeta odplačni prenos.

Pogačnik je ocenil, da je bilo ravnanje vlade v tem primeru "nenavadno" in da bi lahko vlada pred sprejetjem sklepa preverila, kateri postopki so še odprti, in izrazil skrb, da se zavlačuje in da bo prišlo do škode za davkoplačevalce in Savo.

Ne gre za zavlačevanje, je zagotovil Mramor in dodal, da je pomembno, da se odpravijo vsa tveganja oz. da ne pride do zmanjšanja vrednosti terjatev. Po njegovih besedah je vlada sklep sprejela zaradi prisilne poravnave, v kateri bi SDH izgubil svoj lastniški delež, država pa mora skladno s strategijo upravljanja naložb v Savi kot pomembni naložbi zagotoviti vsaj 25 odstotkov in eno delnico.

Vlada je sklep, da mora DUTB svoje terjatve do Save in obveznice te družbe odplačno prenesti na SDH in Kad, sprejela 28. januarja, za to pa se je po lastnih navedbah odločila zaradi pomembnega deleža Save v turističnih podjetjih.

Prenos mora biti izveden po vrednostih, po katerih je DUTB terjatve prejela v okviru ukrepov za krepitev stabilnosti bank, oz. po poštenih vrednostih oz. knjigovodskih vrednostih na dan 30. junij 2015, če so te višje od prenosnih vrednosti. Te vrednosti bodo povečane še za strošek financiranja v višini tehtanega stroška kapitala DUTB v višini 4,2 odstotka za čas lastništva.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je takrat povedal, da prenosna vrednost terjatev znaša 40,7 milijona evrov, obveznic pa 1,05 milijona evrov.