Slovenija

Na ptujski šoli nova streha, ki pa že pušča

STA
20. 3. 2016, 11.48
Posodobljeno: 18. 1. 2024, 09.08
Deli članek:

Ptujska osnovna šola Ljudski vrt je leta 2010 dobila prizidek, s katerim so med drugim postali bogatejši za novo športno dvorano in jedilnico, a je že po nekaj letih začela puščati streha. Mestna občina Ptuj bo tako poleti morala poskrbeti za sanacijo skoraj 2000 kvadratnih metrov ostrešja, proti izvajalcu del pa je vložila odškodninsko tožbo.

Wikimedia

Kot so pojasnili na ptujski mestni občini, je pri gradnji prizidka in pozneje pri postavitvi sončnih elektrarn prišlo do deformiranosti strešnih panelov, kar je povzročilo nepopravljivo škodo na kritini ter puščanja strehe. Sanacija bo občino stala skoraj 330.000 evrov.

"Zaradi kritičnega stanja stabilnosti obstoječe strešne kritine, ki izhaja iz pridobljenih izvedenskih in strokovnih mnenj, in preprečitve nadaljnje škode v športni dvorani in jedilnici, ki bi lahko ogrozila varnost otrok, zaposlenih in drugih uporabnikov objekta, je investicijo potrebno izvesti takoj," na občini pojasnjujejo, zakaj bi bilo čakanje na zaključek sodnih postopkov neodgovorno.

Pravdni postopek na ptujskem sodišču zoper podjetje GP Projecting, ki je izvedlo dela, ter zoper lastnika sončnih elektrarn, ki so postavljene na strehi šole, je namreč še v teku. Kot pojasnjujejo na občini, v njem sodišče presoja odgovornost in o tem, ali bo odpravo napak pri izvedbi storitev moral plačati kdo od tožencev.

Mestna občina Ptuj je sicer tožene stranke že pred tem pozvala k prostovoljni odpravi napak in škode, vendar tega niso storili, zato so se odločili za sodno pot. Hkrati so, da ne bi nastajala dodatna škoda, začeli postopek javnega razpisa za izbiro izvajalca, ki bo saniral nastalo škodo.