Slovenija

Zeleni zaklad Kopra

Tilen Pajek
20. 3. 2016, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Čeprav se je obnova sprva zavlekla, je čakanje pozabljeno. Škocjanski zatok je namreč še bolj priljubljena točka sprehodov, zdaj v novi podobi.

Tilen Pajek
Otroci so bolj kot nad izobraževalnimi tablami navdušeni nad tamkajšnjimi živalmi, ki jih lahko vidijo čisto od blizu.

Naravni rezervat Škocjanski zatok je z novimi pridobitvami, kot so objekti za obisk in upravljanje, postal še bolj priljubljena sprehajalna točka prebivalcev Kopra in celotne Obale. Prenova je bila vredna 3,3 milijona evrov, slednje so pridobili iz evropskih skladov in od države. Borut Mozetič iz Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, ki je tudi zakonski upravljavec, je prepričan, da je to eno najlepših zavarovanih območij, ki na jugu obsega močvirni del s plitvejšo vodo, na severnem delu pa je voda globlja in raste trstičje.

Tilen Pajek
Med najpomembnejše novosti in tudi najbolj obiskane kotičke spada razgledni stolp, s katerega lahko vse naokoli opazujemo ta naravni del.

OBISKOVALCEV VSE VEČ

Ob sončnih koncih tedna lahko pri spoznavanju narave opazujemo največ ljudi, tudi toliko, da parkirišče zaradi prezasedenosti začasno zaprejo. »To je res prijeten sprehod tako blizu doma. Lepo so ga dopolnili, otroci pa se poleg zabave tudi kaj naučijo,« nam je zaupala mamica iz Bertokov v bližini Kopra oziroma rezervata. K sreči se tamkajšnji prebivalci ne pustijo veliko motiti. Na 122 hektarov velikem predelu živijo številne vrste ptic in dvoživk, plazilci, sesalci, kamarški konji in podolsko govedo, ki se poleg sončenja prepusti tudi okusni paši.«

Tilen Pajek
Lesena stavba na vhodu, poimenovana Center za obiskovalce, ponuja razgledne točke, izobraževalne vsebine in tudi gostinske storitve.

S STOLPA RAZGLED NA VES REZERVAT

Med najbolj atraktivne objekte nedvomno spada razgledni stolp, s katerega lahko sprehajalci vse naokoli opazujejo lepote tako imenovanega zelenega srca Kopra. Pomembna in bogata je tudi izobraževalna vsebina na opisnih tablah, a te žal otroke brez sodelovanja staršev premalo zanimajo (vsaj ob našem obisku je bilo tako). Veliko raje opazujejo šipo, ki omogoča pogled pod vodno gladino, ali čas izkoristijo za tekanje po leseni poti.

Tilen Pajek
Upravljavci so prepričani, da je to eno najlepših zavarovanih območij. Je pravo zatočišče v objemu narave, v neposredni bližini mestnega vrveža.

OPAZOVALNICE NARAVNEGA ZAKLADA

Več miru pa gostom omogočajo različne opazovalnice. Nekaj so jih preuredili ter na poti okoli zatoka dodali nove. Skozi odprtine v leseni steni si lahko pobliže ogledate živalsko in rastlinsko raznovrstnost tega kotička ali skoznje pomolite fotoobjektiv. Zagotavljamo vam, da bodo fotografije brez predznanja lepe. To omogoča naravna danost zatoka. Glede na videno in odziv ljudi so spremembe dobrodošle.