Svet

Ko v mestih ugasnejo luči

G.G./STA
20. 3. 2016, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V okviru Ure za Zemljo so v soboto zvečer od 20.30 do 21.30 v več kot 100 državah po vsem svetu, tudi v Sloveniji, ugasnile luči. V temo so bile ovite številne največje svetovne znamenitosti. Gre za projekt Svetovnega sklada za naravo (WWF), ki posameznike, podjetja, vlade in skupnosti vsako leto pozove, da za eno uro ugasnejo luči.

Profimedia
Empire State Building v New Yorku z lučmi (zgoraj) in brez.

Tudi deseta izdaja Ure za Zemljo je v temo zavila številna mesta in svetovne znamenitosti - od sydneyjske opere in nebotičnika 101 v Taipeiju preko pariškega Eifflovega stolpa, atenskega Partenona in berlinskih Brandenburških vrat ter do newyorškega Empire State Building. Po napovedih organizatorjev je v akciji letos sodelovalo že 178 držav in ozemelj.

Profimedia
Manj osvetljen London.

Pobuda, s katero želijo v WWF opozoriti na številne nepotrebne luči, ki onesnažujejo okolje in nočno nebo, je prvič potekala leta 2007. WWF želi prispevati k zmanjševanju uničevanja naravnega okolja, promovira zmanjšanje onesnaževanja in neekonomično potrošnjo ter ustvarjanje prihodnosti, v kateri bi ljudje živeli v harmoniji z naravo, ohranjali biološko raznovrstnost in uporabljali obnovljive vire energije.

Kot je sklad opozoril pred letošnjim ugašanjem luči, nam bo leto 2015 ostalo v spominu kot najtoplejše v zgodovini in hkrati eno od najpomembnejših let v boju proti podnebnim spremembam. "Podnebni ukrepi, ki jih izvajamo danes, bodo določili, kakšen planet nas čaka v letih, ki prihajajo. Ura za Zemljo omogoča vsakemu posamezniku, da prispeva k temu, da podnebne spremembe postanejo preteklost," je poudaril izvršni direktor projekta Ura za Zemljo Siddarth Das.

V akciji so po napovedih sodelovale tudi številne slovenske občine, ki so sinoči ugasnile javno razsvetljavo.

Profimedia
Moskva, Kremelj v osvetljeni in "naravni" različici.