Slovenija

Je Erjavec dokončno zafural arbitražo?

Simon Rosc/STA
20. 3. 2016, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V četrtek je zunanji minister Karl Erjavec odgovarjal na vprašanja pred arbitražnim sodiščem. Kot je dejal, je z obravnavo v Haagu zadovoljen, a kaj ko Hrvaška trmari in Slovenijo celo zahrbtno blati pred Združenimi narodi.

STA
Skupino vodi zunanji minister.

Na dan, ko sta se slovenski predsednik Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar Kitarović sončila v Varaždinu na tristranskem srečanju z avstrijskim predsednikom, je Hrvaška udarila z druge strani. Kot že ničkolikokrat prej so tudi tokrat poskušali dodatno zamajati arbitražni postopek.

KOMPROMITIRANA IN SKORUMPIRANA SLOVENIJA

Hrvaška misija pri Združenih narodih je na predstavništva članic ZN v New Yorku poslala pismo zunanjega ministrstva s hudimi obtožbami na račun Slovenije glede arbitražnega postopka o meji. Hrvaška Slovenijo obtožuje, da je s svojimi dejanji postopku povzročila nepopravljivo škodo. Vendar pa Zagreb ostaja pripravljen rešiti problem dvostransko. »Kot je dobro znano, je Slovenija s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku ter kredibilnosti in neodvisnosti arbitražnega sodišča. Kršila je dogovor o arbitraži, katere cilja in namena ni več mogoče doseči,« trdi Hrvaška, ki zaradi tega pričakuje, da bo arbitražno sodišče brez odlašanja končalo svoje delo. Hrvaško zunanje ministrstvo je Slovenijo obtožilo tudi »kompromitiranosti in skorumpiranosti«.

ERJAVČEVA OBČUTJA

In čeprav je bil Erjavec v četrtek izjemno dobre volje, ko je v Haagu pojasnjeval, zakaj se mora arbitražni postopek nadaljevati in ne ustaviti, kot zahteva Hrvaška, je včeraj presenetila novica iz sodne palače arbitrov. Sodišče je sporočilo, da je postopek odločanja o ozemeljskem sporu med državama začasno suspendiran. Sodišče mora namreč proučiti pravne posledice lanske odločitve Hrvaške, da izstopi iz arbitražnega procesa.

STROKOVNJAKINJA MIRI

M24
Dr. Dominika Švarc, pravnica na tožilstvu mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo

Kljub vsemu so poznavalci še vedno izjemno mirni glede celotnega postopka. Tako je na primer že v četrtek dr. Dominika Švarc, nekdanja pravna svetovalka na Meddržavnem sodišču v Haagu, povedala, da pravno-formalno nesodelovanje ene stranke v postopku nima nikakršnega vpliva in ne more preprečiti nadaljevanja postopka in izdaje končne razsodbe. Dodala je še, da se je treba zavedati, da na neki način stranka, ki v postopku ne sodeluje, škodi sama sebi, saj ne posreduje argumentov, s katerimi bi lahko uveljavila svoja stališča pred sodiščem. »Hrvaška pa razen tega, da je objavila svoje stališče, naj se postopek ne nadaljuje, tega ni podrobneje pojasnila in ni predložila nikakršnih dokazov in obrazložitev,« je zaključila Švarčeva.

OPTIMISTIČNI CERAR

Premier Miro Cerar verjame, da bo arbitražno sodišče delo nadaljevalo ter na neodvisen in nepristranski način sprejelo odločitev, ki bo zavezujoča za obe strani, je povedal včeraj ob prihodu na vrh EU v Bruslju. »Po informacijah, ki jih imam iz Haaga, lahko rečem, da smo zelo izčrpno predstavili svoja stališča, tako da je to zelo obetavno,« je dejal premier po ustni obravnavi v Haagu. K temu je še dodal, da vedno bolj verjame, da je pot prek arbitraže edina prava pot do konstruktivne rešitve za vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško. Kakršenkoli že bo razplet in določitev arbitrov, je dejstvo, da vsakršna ustavitev postopka ni spodbudna novica. V primeru, da Hrvaški uspe, tudi zavoljo pritlehnih in zahrbtnih obtožb, ki se jih poslužujejo, in lahko rečemo, da so južnim sosedom že kar v navadi, pa bo nedvomno največji neuspeh kateregakoli ministra v zgodovini Slovenije.