Svet

Abdeslam bi se moral razstreliti pred stadionom, a si je zadnji hip premislil

G.G./STA
20. 3. 2016, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po petkovi spektakularni aretaciji najbolj iskanega terorista v Evropi Salaha Abdaslama prihajajo na dan nove podrobnosti o novembrskih terorističnih napadih v Parizu, pri katerih je odločilno vlogo odigral Abdeslam. Kot je v soboto zvečer razkril pariški tožilec Francois Molins, se je Abdeslam v Parizu nameraval razstreliti, a si je premislil.

Profimedia
Abdeslama so iskali in našli v bruseljski četrti Molenbeek.

26-letni Salah Abdeslam naj bi se po prvotnih načrtih razstrelil pred športnim stadionom Stade de France, a je v zadnjem trenutku spremenil načrte. Zakaj, zaenkrat ni jasno, je po zaslišanju aretiranega javnosti razkril Molins.

Stadion, kjer je takrat potekala nogometna tekma Nemčije in Francije, je bil poleg koncertne dvorane Bataclan in več pariških lokalov prizorišče novembrskih napadov. Pred stadionom - vanj jim namreč ni uspelo priti - so se nato razstrelili trije samomorilski napadalci. Preiskovalci predvidevajo, da je razstrelivo, ki so ga deset dni po napadih našli v nekem smetnjaku v pariškem predmestju Montrouge, pripadalo prav Abdeslamu. V bližini so takrat našli tudi njegov telefon.

Kot je sicer v soboto opozoril tožilec, je treba izjave, ki jih obtoženi zdaj daje belgijskim preiskovalcem, jemati s previdnostjo in jih bo treba preveriti. 

Abdeslamov odvetnik Sven Mary je v soboto povedal le, da je njegov klient priznal, da je bil na noč napadov v Parizu, da sodeluje s tožilstvom in pa da bo nasprotoval izročitvi Franciji, ki jo od Belgije zahteva Pariz. Francosko pravosodno ministrstvo je sicer v soboto sporočilo, da je bil za Abdaslama izdan nov evropski zaporni nalog, kar naj bi izročitev pospešilo, tako da ta naj ne bi trajala več kot 90 dni.

Edini preživeli od pariških napadalcev

Google
Salah Abdeslam

Abdeslam je po prepričanju preiskovalcev še edini preživeli od skupno desetih pariških napadalcev. Vsi drugi, vključno z glavnim organizatorjem, vidnim pripadnikom Islamske države (IS) Abdelhamidom Abaudom naj bi bili že mrtvi. Dan po napadih naj bi Abdeslam iz Pariza z avtomobilom pobegnil v Bruselj, kjer so ga v petek v zloglasni soseski Molenbeek tudi končno ujeli.

Pri pripravi napadov naj bi Abdeslam skrbel za logistiko. Med drugim naj bi za teroriste najemal sobe na območju Pariza. Priskrbel naj bi tudi najmanj enega od avtomobilov, uporabljenih v napadih.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je v soboto zvečer sporočil, da teroristična nevarnost v Franciji ostaja "ekstremno visoka", in je odredil namestitev dodatnih policistov za okrepitev nadzora na mejah. Interpol naj bi vsem svojim 190 državam članicam svetoval okrepljeno pozornost na mejah, saj so morda na begu Abdeslamovi sodelavci.