Svet

S protesti nagajajo Trumpu

STA
20. 3. 2016, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Arizona so protestniki v soboto zvečer blokirali avtocesto in zmotili shod podpornikov glavnega favorita za republikansko predsedniško nominacijo, milijarderja Donalda Trumpa. Tudi v New Yorku se je zbralo več sto Trumpovih nasprotnikov.

Profimedia
Dekleti vesta, kaj bi storili s Trumpom.

Tarča je bil tokrat shod Trumpovih privržencev v bližini Phoenixa v Arizoni, kjer bodo v torek potekale strankarske volitve. Kakih 50 protestnikov, oboroženih s plakati "Zavrzimo Trumpa", je z blokado avtoceste povzročilo prometne zastoje, zmotili pa so tudi sam shod.

A tokrat jim Trumpovega nastopa ni uspelo preprečiti. Ta je namreč vseeno nagovoril zbrano množico, protestnike pa pri tem označil kot sramotne in podpornike demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton.

Pred dobrim tednom dni je moral milijarder odpovedati svoje zborovanje v Chicagu, potem ko so dvorano še pred njegovim prihodom napolnili protestniki. Trump sicer vztraja, da nasilni protesti, ki vse pogosteje spremljajo njegove shode, niso posledica njegove sovražne retorike.

Na drugi strani ZDA, na Manhattnu v New Yorku, se je medtem v soboto na protestu proti Trumpu zbralo nekaj sto ljudi. Zbrali so se nedaleč od ene Trumpovih tamkajšnjih luksuznih nepremičnin ob Centralnem parku.

Vzklikali so slogane, kot so "Izgubi se Donald Trump, rasist, seksist in sovražnik gejev", "Zgradimo zid okoli Trumpa" in "Deportirajmo Trumpa". Protest je varovalo veliko število policistov, o hujših incidentih pa niso poročali.