Slovenija

SDS odgovarja na očitke na nezadovoljstvu v stranki

STA
14. 3. 2016, 22.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V SDS so danes zavrnili poročanje nekaterih medijev o nezadovoljstvu v stranki in namige, da naj bi več poslancev SDS želelo pod okrilje NSi. Po oceni SDS nekatere medije "bolijo in skrbijo javnomnenjske ankete", ki SDS uvrščajo na prvo mesto. Tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec je zanikal, da bi na vrata NSi že potrkal kateri od poslancev SDS.

Arsen Perić/M24
Violeta Tomič meni, da jo zalezujejo t.i. janšisti.

Potem ko so iz SDS v minulih mesecih izstopili nekateri njeni vidni člani, med njimi Dimitrij Rupel, Dragutin Mate in Vera Ban, so se v nekaterih medijih okrepila namigovanja o okrepljenem nezadovoljstvu, tako znotraj stranke kot v poslanski skupini. Nekateri poslanci naj bi domnevno razmišljali celo o prestopu iz SDS v NSi.

Vendar pa so v SDS danes takšne zapise zavrnili, vzrok zanje pa vidijo v javnomnenjskih anketah, ki "skorajda brez izjeme že leto dni uvrščajo SDS na prvo mesto". Podobno je v izjavi za medije ob robu nadzorne komisije DZ dejal predsednik SDS Janez Janša: "Mislim, da vas ne skrbijo prestopi, ampak vas skrbijo raziskave javnega mnenja. Zato se toliko ukvarjate s Slovensko demokratsko stranko."

V sporočilu za medije so se v SDS posebej dotaknili nekaterih konkretnih člankov, ki po njihovem mnenju zgrešeno ocenjujejo dogajanje v stranki. So pa obenem spomnili na vest o internih dokumentih Evropskega parlamenta, ki so jo nekateri mediji objavili pretekli petek. Ti dokumenti kažejo, da Slovenija spreminja svoje politične preference in da se po dolgem času beleži premik volilnega telesa v desno, so pojasnili.

Temu v SDS tudi pripisujejo "medijsko ofenzivo", s katero se skuša med volivce desnega telesa vnesti nemir. Argumentacija, kako naj bi poslanci SDS odhajali iz stranke, ki ji podpora raste že leto dni, je po njihovih navedbah namreč "skregana z zdravo pametjo". SDS je močna, enotna ter pripravljena na izzive prihodnosti, katerim pa aktualna vladajoča oblast več kot očitno ni kos, so še zapisali.

Tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec je v izjavi za medije v DZ danes zanikal, da bi se kateri od poslancev SDS zanimal za prestop k njim. Dotični primeri so po njegovih besedah stvar "neke druge stranke", NSi pa je v tem primeru "po krivici porinjena v zgodbo", s katero nima nič.

Na vprašanje, ali poznavajoč aktualne politične razmere pričakuje v prihodnjih mesecih kakršne koli prestope, je Vrtovec odvrnil, da se je to med poslanskimi skupinami koalicije dogajalo že v preteklosti.