Slovenija

Erjavec podpira Pahorjevo vabilo Putinu

STA
14. 3. 2016, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Slovenija z vabilom ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu na slovesnost pri Ruski kapelici ne krši nobenih omejitev EU, je danes v Bruslju poudaril zunanji minister Karl Erjavec. Vabilo predsednika republike Boruta Pahorja zelo močno podpira, v EU pa zaradi tega po njegovih besedah ni nikakršnega vznemirjenja ali odzivov.

Profimedia
Neuradno pa naj bi se s Pahorjem sestal tudi na Brdu pri Kranju.

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju razpravljali o odnosih z Rusijo in se po Erjavčevih besedah dogovorili, da bodo junija govorili o tem, kako naprej glede gospodarskih sankcij, ki se iztečejo konec julija. Slovenski minister je ob tem izpostavil, da je Rusija pomembna mednarodna igralka in da bi brez nje težko dosegli iranski jedrski dogovor, ključna pa je tudi pri iskanju rešitve krize v Siriji. Slovenija po Erjavčevih besedah spoštuje vse evropske omejitve in gospodarske sankcije, a obenem vzdržuje tradicionalno dobre odnose z Rusijo.

Minister je pojasnil, da je kolegom danes povedal za vsakoletno slovesnost na Vršiču, ki se je je lani lani udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev, in da bo tudi letos obisk na precej visoki ravni, a o imenih za zdaj še ni govoril, saj še čakajo na potrditev. Na vprašanje, kakšni so bili odzivi, je minister odgovoril, da "nič posebnega" in da ni bilo "nobenega vznemirjenja". Na tako visoki ravni je bilo po njegovih besedah v članicah unije približno osemnajst podobnih dogodkov, tako da to vabilo ni nič posebnega, razen za notranjo politiko države.

Erjavec Pahorjevo današnje vabilo Putinu na udeležbo na slovesnosti pri Ruski kapelici 31. julija sicer zelo močno podpira. Slovenija s tem po njegovih besedah ne krši nobenih omejitev EU, zato ne vidi problemov. Na zasedanju je sicer posebej poudaril, da gre za spominsko obeležje. Odzivov ni bilo nobenih, je še dejal.

Ob tem je minister povedal, da bo sam junija obiskal Rusijo v vlogi predsednika komisije za gospodarsko sodelovanje in da se bodo pogovarjali tudi o tem obisku.