Slovenija

Pokojnine in priprava nacionalnega reformnega programa

LT
14. 3. 2016, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Židan na seji vlade poleg razprave o pokojninah pričakuje pogovor o Alpini.

sta
Vlada je Družbo za upravljanje terjatev bank že prosila, naj še enkrat preuči način prestrukturiranja Alpine.

Ministri so se včeraj v Ljubljani zbrali na seji vlade, kjer bodo po napovedih pozornost namenili predvsem pripravi nacionalnega reformnega programa, pri tem pa se najbrž ne bodo mogli izogniti vprašanju izredne uskladitve pokojnin. Kmetijski minister Dejan Židan na seji poleg tega pričakuje tudi pogovor o prestrukturiranju Alpine. Slovenija mora nacionalni reformni program v okviru tako imenovanega evropskega semestra skupaj z dopolnjenim programom stabilnosti aprila poslati v Bruselj. Ministri ob prihodu na sejo večinoma niso dajali izjav, zgovornejši je bil le Židan, ki je dejal, da bo treba nadaljevati strukturne napore, kar v praksi pomeni prehod na izravnan proračun.

"Vendar pa sam zagovarjam predvsem pospeševanje proizvodnje, izvoza in rasti bruto domačega proizvoda. S tem se najlaže pokrijejo strukturni deficiti," je povedal. Ob tem pričakuje tudi splošno razpravo o pokojninah, saj je po njegovih besedah en del vlade prepričan, da zadnja reforma ni dala pravega učinka.

Pričakovati je tudi razpravo o zahtevi Desusa za izredno uskladitev pokojnin v letošnjem letu, ki jo je minister za finance Dušan Mramor pred dnevi označil za nesprejemljivo, v SMC pa opozarjajo na javnofinančno stabilnost.

Predsednik SD je ocenil, da je uskladitev pokojnin pomembno vprašanje, zato upa, da bodo v vladi v zvezi s tem dosegli večino, saj da ne gre za "velik denar". Uskladitev bi po njegovem mnenju mesečno namreč predstavljala približno 1,6 milijona evrov dodatnih stroškov, s tem pa bi pokazali, da gre za prislužen denar upokojencev, in ne miloščino.

Na vprašanje, kaj bo na to porekla Evropska komisija, ki je nedavno poslabšala proračunsko oceno Slovenije, pa je Židan dejal, da naj "komisija najprej rešuje lastne probleme, nato pa uči države, kakršna je Slovenija". "V Sloveniji imamo bistveno višjo rast kot marsikje drugje," je dodal. Med ključnimi projekti za prihodnja leta je kmetijski minister izpostavil tudi povečanje protipoplavne varnosti.