Črna kronika

Psihopat ubil Vita

Janja Ambrožič
14. 3. 2016, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vaščani mirne belokranjske vasice Preloka z okoli 80 prebivalci se že od petka sprašujejo, kdo je hladnokrvno ustrelil belega švicarskega ovčarja Vita, ki je obležal pri kapelici.

osebni arhiv
Vito je obležal na bregu pod kapelico, le kakšnih 100 metrov od doma. Strelec ga je morda nameraval kam odpeljati, a za to ni imel časa.

Sedemletni Vito, družinski pes Blatnikovih, ni bil napadalen, nikoli ni nikogar ugriznil, ni preganjal divjadi. Bil je prijazen in tudi mački ga niso vrgli iz tira.

osebni arhiv
Sedemletni Vito je bil prijazen, lastniki so se z njim veliko ukvarjali in ga večkrat na dan sprehajali. Ubogal je na prvo besedo.

ZADNJI SPREHOD

Gospodar Jože je šel okoli pole ene na popoldanski sprehod s psom. »Po gozdu sva hodila kakšno uro. Vito je tekal sem in tja, a nikoli se ni oddaljil, da ga ne bi videl. Držali smo se pravila, da je bil pes na povodcu, ko smo hodili po vasi ali cesti. Ko sva bila nekaj sto metrov od doma, sem ga spustil, tako sem naredil vsakič. Tekel je naprej, običajno je v bližini kapelice opravil potrebo in prišel domov. Tokrat pa ga ni bilo in kmalu je k nam prišla soseda, ki je s kuhinjskega okna videla, da pes leži za kapelico,« pripoveduje Jože, ki ga je izguba zelo prizadela. Sogovornik niti slučajno ni mehkužen moški, kajti preživel je že tri vrste raka in tudi ledvico so mu presadili, a da je nekdo sposoben hladnokrvno ustreliti psa, ki nikomur nič noče, tega ne more razumeti.

J.A.
Barbari, Jožetu in Ivanki Blatnik so ostale le fotografije ter posnetki ljubljenčka pa velika bolečina. Razjeda jih vprašanje: zakaj.

STRELNA RANA

Ko je prišel do psa, je videl, da se ne premika, med snežno belo dlako je bil krvav madež. Najprej je klical ženo Ivanko, ki je bila v službi, potem hčerko Barbaro, ki je rodovniškega psa kupila v Mariboru, potem še veterinarja in policijo.

Blatnikove je strah, kakšni ljudje živijo njihovi bližini. Zakaj bi kdo brez razloga pokončal psa? 

Veterinar Vitu ni mogel pomagati. Za cigareto velika luknja je bila zanj usodna.

S kakšnim orožjem je storilec pokončal psa, bo pokazala obdukcija, kajti družina se je odločila, da naredi vse, da strelca najde.

J.A.
Pasja uta je že od petka prazna. Ivanka, ki dela kot kuharica na OŠ Vinica, je povedala, da Vito ni bil le pes, ampak družinski član.

LE SUMI

»Lahko bi ga takoj pokopali in verjetno je tisti, ki je to storil, tudi računal na to. A ne, želimo, da se izve, kateri psihopat je to naredil,« reče Barbara, potem pa pokaže kratka posnetka na telefonu, ki sta nastala na sprehodu z Vitom – na enem je nekaj tednov pred strelom tekal po gozdu, na drugem je hodil po Kolpi.

Lastniki domnevajo, da je bil na strelnem orožju dušilec, ker nihče v vasi takrat ni slišal poka. 

Blatnikovi že imajo podobno izkušnjo, pred osmimi leti je izginil njihov pes Čapi. Domnevajo, da je njihova ljubljenčka pokončala ista oseba, kdo to je, le ugibajo.