Slovenija

Vojska kmalu z dodatnimi, policijskimi pooblastili?

STA
21. 1. 2016, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada je na včerajšnji seji odgovorila na pomisleke varuha človekovih pravic o ustavni skladnosti oktobra lani dopolnjenega zakona o obrambi, ki Slovenski vojski daje policijska pooblastila pri varovanju meje. Vlada meni, da dopolnitve ne presegajo ustavno določene funkcije vojske, hkrati pa pomenijo nujen ukrep za obvladovanje migrantske krize.

STA
Na pomoč je priskočil tudi helikopter Slovenske vojske.

Vlada v odgovoru varuhu pojasnjuje, da se država od septembra 2015 srečuje z obsežno migrantsko krizo, ki zahteva vključevanje vseh delov sistema nacionalne varnosti, tudi vojske. Da bi bilo lahko njena pomoč učinkovita, pa so potrebne dopolnitve zakona.

Glavni cilj dopolnitev je po navedbah vlade bil in ostaja, da se v izjemnih primerih omogoči širše angažiranje vojske ter da se po potrebi povečata njena operativna sposobnost in učinkovitost.

V predlog novele je bilo po navedbah vlade vgrajenih več omejitev, ki preprečujejo zlorabe. Dodatna pooblastila vojski bodo tako aktivirana le, če bodo to zahtevale varnostne razmere. Aktivirana bodo na podlagi predloga vlade in po odločitvi državnega zbora, ki mora biti sprejeta z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev.

Obravnavane naloge bo lahko vojska izvajala le skupaj s policijo ter na podlagi njenih usmeritev in odredb, prav tako bo morala policiji poročati o opravljenih nalogah. Izvajanje nalog bo tudi časovno omejeno, pravi vlada.