Slovenija

Oprostitev sodnih taks ne bo več vezana na prejemanje socialne pomoči

STA
21. 1. 2016, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada je danes za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o sodnih taksah, ki kot pogoj za celotno oprostitev plačila sodnih taks določa tudi kriterij občutnega zmanjšanja sredstev za preživljanje stranke ali njenih družinskih članov.

STA
Fotografija je simbolična.

Celotna oprostitev plačila sodnih taks po predlogu ne bo več vezana na prejemanje denarne socialne pomoči oziroma izpolnjevanje pogojev za njeno prejemanje. Ustavno sodišče je namreč presodilo, da je takšno pogojevanje ustavno neskladno, so sporočili z vlade.

Ne glede na navedeni kriterij pa bo v vsakem primeru do celotne oprostitve upravičena stranka, katere mesečni dohodek oziroma mesečni povprečni dohodek na družinskega člana ne presega dveh osnovnih zneskov minimalnega dohodka po zakonu o socialnovarstvenih prejemkih. To je tudi materialni pogoj za prejemanje redne brezplačne pravne pomoči.

Vlada predlaga poenotenje načina za ugotavljanje materialnega položaja strank in njihovih družinskih članov z načinom za ugotavljanje materialnega položaja prosilcev za brezplačno pravno pomoč in za pravice iz javnih sredstev s področja socialnega varstva.

Vzpostavlja se pravna podlaga za elektronski dostop sodišč do zbirk podatkov, določenih v zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, na podlagi katerih bodo sodišča po uradni dolžnosti ugotavljala materialni položaj strank in njihovih družinskih članov. V skladu s tem se določa strankam prijaznejši način vlaganja predlogov za takšne ugodnosti.

Kdo bo še med oproščenimi plačila sodnih taks?
Z namenom, da bi znižali stroške občin, so med oproščenimi plačila sodnih taks tudi posredni proračunski uporabniki, ki so v celoti v lasti občin.

Zaradi uskladitve zakona o sodnih taksah z materialnimi predpisi in zaradi uskladitve višin sodnih taks s stroški posameznih sodnih postopkov je predlagana določitev nekaterih sodnih taks na novo, nekatere pa naj bi črtali.

Pri nekaterih sodnih taksah pa predlagajo spremembo višine, nastanka obveznosti ali spremembo zavezancev za plačilo. Tovrstne spremembe in novosti se nanašajo predvsem na takse za postopek o zahtevi za sodno varstvo v okviru postopka o prekrških in na takse po zakonu o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi.

Poleg tega se nanašajo tudi na takse za individualne delovne spore zaradi izplačila denarnih terjatev iz delovnega razmerja pred sodiščem prve stopnje in takse za postopke v zvezi evropskim potrdilom o dedovanju.