Svet

Na Hrvaškem razburja sovražni govor do Srbske pravoslavne cerkve

STA
21. 1. 2016, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Glavno združenje srbske nacionalne manjšine na Hrvaškem, Srbski nacionalni svet (SNV) je napovedal ovadbo proti uredniku in voditelju lokalne zagrebške televizije Z1 Marku Juriču zaradi sovraštva ter pozivanja k nasilju in linču. Jurič je med drugim posredno označil zagrebško-ljubljanskega metropolita Porfirija za "četniškega vikarja".

Arhiv Svet24
Zagreb

Jurič je svojo oddajo Markov trg na zasebni lokalni televizijski postaji Z1 sklenil z opozorilom Zagrebčanom, "posebej materam z otroki", naj bodo previdni, ko se sprehajajo v bližini srbske pravoslavne cerkve sredi Zagreba, da ne bi "kakšen izmed četniških vikarjev priletel iz cerkve in po svoji navadi izvedel svoj krvavi pokol".

Predsednik SNV in dolgoletni poslanec srbske manjšine Milorad Pupovac je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu napovedal, da se bodo zaradi Juriča obrnili na državno tožilstvo in agencijo za elektronske medije (AEM).

"Vse kar je povedal človek, ki se ima za novinarja, je primer izražanja sovraštva, pozivanja k nasilju in linču ene verske in nacionalne skupnosti ter njihovih predstavnikov," je izjavil Pupovac.

Spomnil je, da Juričev nastop ni prvi tovrstni sovražni govor, temveč da gre za politično agendo, ki v zadnjih treh letih dobiva vse več prostora v javnosti. Ocenil je, da je hrvaška javnost "gluha" na vrsto sovražnih sporočil, medtem ko tisti, ki skrbijo za izvajanje zakonov, nimajo volje, da bi na to odgovorili.

Pupovac je ocenil, da nestrpnost predstavlja neposredni napad na pobudo, da bi med katoliki in pravoslavci ter med Hrvati in Srbi prišlo do zgodovinskega dialoga pod pokroviteljstvom papeža Frančiška.

Jurič je medtem sporočil, da ni imel namena, da bi koga žalil ali diskriminiral, temveč je želel odpreti temo o četniški ideologiji v Srbski pravoslavni cerkvi. Izrazil je tudi obžalovanje, če je koga prizadel.

Skliceval se je na video posnetke, ki so bili objavljeni na nekaterih spletnih portalih, na katerih je bilo videti več vodilnih srbskih pravoslavnih duhovnikov, ki so med srečanjem v Chicagu peli pesmi o četnikih, ki so storili vojne zločine nad Hrvati med drugo svetovno vojno.

Na posnetkih je videti tudi metropolita Porfirija, kako zahteva od svojih kolegov, naj zapojejo četniško pesem, ki so jo nato skupaj peli.

Pupovac je Juričeva pojasnila zavrnil in dejal, da bi celotno zadevo lahko tudi predstavil, kot jo je opisal v naknadni izjavi. Izognil pa se je odgovoru na novinarsko vprašanje, zakaj SNV ni obsodilo duhovnikov, ki so peli sporne pesmi. "Jaz bom za vas četnik, verjetno tudi, ko bom obsojal takšne stvari," je dejal.

Izjave obsodilo tudi novinarso društvo
Izjave Juriča je obsodilo tudi Hrvaško novinarsko društvo (HND) in združenje hrvaških novinarjev in publicistov (HniP), v katerem je Jurič član sekretariata.

Znan hrvaški novinar, avtor dokumentarnih filmov in režiser Igor Mirković se je zaradi Juričevih izjav pritožil AEM.

Do Juričevega sovražnega govora prihaja v času, ko skuša Srbska pravoslavna cerkev ustaviti vatikanski postopek kanonizacije katoliškega duhovnika kardinala Alojzija Stepinca, za katerega je srbski minister za delo Aleksandar Vulin med lansko spominsko slovesnostjo za žrtve ustaškega terorja na Hrvaškem izjavil, da je bil "ustaški vikar".