Slovenija

90 milijonov evrov dobička za skupino Triglav

STA
18. 12. 2015, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skupina Triglav s 5400 zaposlenimi na sedmih trgih jugovzhodne Evrope si je za cilj v letu 2016 zastavila ohranitev visoke finančne stabilnosti in varnosti poslovanja. Obseg zbranih premij naj bi se gibal okoli 900 milijonov evrov, dobiček pred obdavčitvijo pa med 80 in 90 milijoni evrov.

STA
Eden od pomembnejših strateških ciljev skupine ostaja ohranitev bonitetne ocene.

V prvih devetih mesecih letos so zavarovalnice skupine Triglav obračunale skupaj 718,3 milijona evrov bruto premij, dobiček pred davki pa je znašal 94,9 milijona evrov.

V državah, kjer posluje skupina Triglav, se makroekonomske razmere izboljšujejo, na zavarovalnih trgih pa bo okrevanje še naprej potekalo z zamikom in postopoma. Zavarovalnice skupine Triglav bodo tako tudi v letu 2016 delovale v izjemno konkurenčnem okolju in bile izpostavljene tveganjem zmanjševanja povpraševanja po zavarovalnih produktih, piše v poslovnem načrtu za leto 2016, ki ga je v četrtek sprejel nadzorni svet Zavarovalnice Triglav.

Pogostost in obsežnost večjih posamičnih škodnih dogodkov (poplave, toče, viharji) se bo predvidoma gibala na podobni ravni kot v zadnjih letih. Glede teh je bilo leto 2015 izjemno ugodno.

Na kapitalskih trgih, še zlasti na trgih obveznic, se ne pričakuje bistvenih sprememb. Dosedanja razmeroma konzervativna struktura naložb skupine s poudarkom na naložbah s fiksnim donosom se bo zmerno okrepila, nadaljeval se bo proces investiranja na tistih finančnih trgih, ki omogočajo boljšo likvidnost, ustrezno razpršitev in tudi pričakovano donosnost.

Eden od pomembnejših strateških ciljev skupine ostaja ohranitev bonitetne ocene. Visoka ocena namreč spodbuja še konkurenčnejše trženje zavarovanj in pozavarovanj na vseh ciljnih trgih, dostop do širšega kroga vlagateljev na finančnem trgu, razmeroma nižje stroške financiranja, dobro ime in večjo kredibilnost, so navedli.

Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar je v sporočilu za javnost spomnil tudi na novo zavarovalniško direktivo Solventnost 2, ki se bo začela z letom 2016 uporabljati v EU. Z njo se neizogibno spreminja kultura poslovanja iz dosedanje, ki je bila osredotočena na skladnost s pravili, na novo, ki daje bistveno večji poudarek upravljanju s tveganji. "Ocenjujemo, da bo kapitalska ustreznost Zavarovalnice Triglav, merjena tudi po metodologiji Solventnosti 2, ostala ustrezno visoka," je dodal.