Slovenija

13 milijonov evrov več za Dars

STA
17. 12. 2015, 14.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pobrana cestnina predstavlja največji del Darsovih prihodkov. Letos bodo cestninski prihodki predvidoma nanesli 346 milijonov evrov, od tega približno 54 odstotkov predstavlja cestnina, ki se zaračunava tovornjakom. Po uvedbi elektronskega cestninjenja si Dars obeta za 13 milijonov evrov več prihodkov letno.

DARS
Po uvedbi sistema bodo cestninske postaje postale nepotrebne.

Elektronsko cestninjenje za tovornjake bi lahko v Sloveniji uvedli v letu 2017. Danes so v Družbi za avtoceste v RS (Dars) odprli ponudbe, ki so prispele na razpis za izvedbo sistema elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku, izbor pa bo znan v začetku prihodnjega leta.

Ponudbe za izvedbo omenjenega sistema cestninjenja so dali konzorcij Telekom Slovenije in Q-Free iz Norveške (99,99 milijona evrov brez DDV), konzorcij Iskratel in slovaški Skytoll (110,11 milijona evrov), Cetis skupaj z Autostrado in družbo Engineering (114,6 milijona evrov) ter Kapsch TrafficCom (114,96 milijona evrov).

V Sloveniji se na cestninskih postajah trenutno ne cestnini 53,9 kilometra od skupno 613,5 kilometra avtocest v upravljanju Darsa.

Dars bo pri ocenjevanju ponudb v 70 odstotkih upošteval ceno, v 30 odstotkih pa tehnološke rešitve in izpolnjevanje tehničnih parametrov. Tako konzorcij Telekom Slovenije in Q-Free kot družba Kapsch TrafficCom ponujata mikrovalovno tehnologijo, konzorcij Iskratel in Skytoll najverjetneje satelitsko, ponujena tehnologija Cetisa pa ni znana.

V Sloveniji se na cestninskih postajah trenutno ne cestnini 53,9 kilometra od skupno 613,5 kilometra avtocest v upravljanju Darsa.

Dars si želi čim prej vzpostaviti sistem, ki bo omogočal uporabniku in okolju prijaznejše, učinkovitejše in stroškovno smotrnejše cestninjenje. Po uvedbi sistema bodo cestninske postaje postale nepotrebne.