Slovenija

Cerarjeve ženske na udaru

Simon Rosc
18. 12. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ali smo že kdaj videli, da je premier zamenjal ministra, ker je ta delal preslabo? V Sloveniji ne. Cerar zdaj napoveduje točno to. Ampak ali lahko res pričakujemo, da bo zamenjal katerega od ministrov, ali gre le za populistične izjave?

Reuters
Če kot premier ugotovi, da na določenih področjih ni bilo storjeno dovolj ali so bile prevelike napake, je vedno možnost rekonstrukcije vlade, je dejal Cerar.

Premier Miro Cerar napoveduje, da bodo v začetku prihodnjega leta ovrednotili delo ministrov in ocenili, ali so bile prioritete izpolnjene. Če kot premier ugotovi, da na določenih področjih ni bilo storjeno dovolj ali so bile prevelike napake, je vedno možnost rekonstrukcije vlade, je dejal Cerar in poudaril, da je ta presoja njegova odgovornost.

ANALIZE IN STATISTIKE

Cerar se bo, kot je dejal, po novem letu zatopil med analize in statistike ter se potem odločil, katera ministrska glava bo letela in katera bo ostala. Kljub vsemu pa je premier precej samozavesten, kar se tiče dela vlade. »To, da nas župani, gospodarstvo, sindikati in druge skupine nenadoma tako kritizirajo, je marsikje pretirano,« meni premier, čeprav obenem priznava, da je še veliko za postoriti. Pretirano ali ne, če se nekdo pritožuje, potem to pomeni – vsaj po navadi je tako , da z nečim ni zadovoljen.

 Karl Erjavec, predsednik Desusa: »Za tiste ministre, ki zastavljenih ciljev ne zmorejo doseči, pa se bo moral premier odločiti, kaj bo storil.« 

TRI ŽENSKE NA UDARU

In kdo je pravzaprav najbolj na udaru? V resnici je to ženski del premierjeve četice. Del njih pričakovano, saj dve od njih vodita najbolj zaposleni ministrstvi v državi, dve pa precej obljubljata in bolj malo zares postorita. Podobnega mnenja so tudi opozicijski partnerji, ki se strinjajo s tem, da tisti, ki ne zmorejo izpolniti pričakovanj, spakirajo kovčke in se podajo novim življenjskim ciljem naproti.

Prvak Desusa Karl Erjavec je že v nedeljo pred koalicijskim srečanjem priznal, da ga "pritiski na vlado z vseh strani" skrbijo. Vlada je po njegovih besedah prejela mandat na volitvah in je prav, da ga izpelje. "Za tiste ministre, ki tega ne zmorejo, pa se bo moral premier odločiti, kaj bo storil," je pristavil.

Prvak SD Dejan Židan je kot pomembno izpostavil, da premier pove, kako ocenjuje delo posameznih sektorjev, nujno pa je, da tudi koalicija pove, kako je zadovoljna z realizacijo koalicijske pogodbe. V SD ocenjujejo, da njihovi ministri delajo dobro, je pa po Židanovih besedah pomembno tudi stališče predsednika vlade.

Metod Pevec, predsednik Nacionalnega sveta za kulturo: »Nam pač kultura razpada na vladni del, ki je zaščiten s kolektivnimi pogodbami, in nevladni del, ki amortizira vsa varčevanja.«

Ta ima, kot pravi Židan, pravico in tudi dolžnost, da objektivno ocenjuje ministrice in ministre. Največji pritiski se vrstijo na zdravstveno, notranje in kulturno ministrstvo. Ministricam na teh resorjih se že pošteno šibijo kolena. Na tnalu so torej Milojka Kolar Celarc, Vesna Györkös Žnidar in Julijana Bizjak Mlakar.

KULTURNA MINISTRICA ŠEPA

»Nam pač kultura razpada na vladni del, ki je zaščiten s kolektivnimi pogodbami, sindikati in še marsičem, in nevladni del, ki amortizira vsa varčevanja, vse ukrepe in kjer se zgodijo samo omejitve," je povedal predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Metod Pevec. Letošnje leto bo zato po njegovih besedah katastrofalno: v proračunu je deset milijonov evrov manj, osem milijonov jih bodo morali porabiti za uskladitev plačnih nesorazmerij, torej za plače v javnih zavodih.

"Očitno bo manjkalo precej več, kot se zdi in kot zdaj ministrica govori," je dodal Pevec. V NSK so zato kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar pozvali k odstopu, a dobili so le povabilo na sestanek k predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu. Spomnimo, da se je ministrica javnosti zamerila tudi že z zaposlitvami svojih sokrajank na vidna mesta ministrstva za kulturo.

VOJNA ZA ZDRAVSTVENO MINISTRICO

Vojno napoved pa je dobila tudi zdravstvena ministrica. Ne samo da je zdravstvena reforma še vedno v zraku, zdravstvene organizacije so popolnoma nezadovoljne z delom Milojke Kolar Celarc.V zdravniških organizacijah so kritični ob delnih posegih v zdravstveno zakonodajo.

Dejan Židan, predsednik koalicijske SD, je prepričan, da je dolžnost premierja, da ocenjuje ministre. V opoziciji opozarjajo na težave vlade ter ocenjujejo, da je čas za njeno rekonstrukcijo

Prepričani so, da Slovenija potrebuje celovito reformo, kritični pa so še do drugih potez ministrstva. Ministrici so tako že izrekli nezaupnico, od predsednika vlade Mira Cerarja pa bi bilo po njihovem mnenju modro, da bi jo zamenjal. Če Cerar ministrice ne bo zamenjal, pričakujejo celo njegov odstop, je dejal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin.

POLICISTI ODNESLI GYÖRKÖS ŽNIDARJEVO?

Na tnalu pa se bo bržkone znašla tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Njeno ministrstvo je daleč najbolj obremenjeno zadnje mesece zaradi begunskega vala, postavljanja ograje na meji ter ne nazadnje zahtev policistov in njihove stavke, ki se ne razrešuje, ampak samo zaostruje, ministrica pa ima pri pogajanjih s policisti nemalo težav.

OPOZICIJA POZIVA K DEJANJEM

Tudi v opoziciji opozarjajo na težave vlade ter ocenjujejo, da je čas za njeno rekonstrukcijo. Po mnenju SDS bi moral premier Miro Cerar ob "kolektivnemu nasprotovanju" ministrom razmisliti, ali še lahko vodi vlado, podobno pravi poslanec Bojan Dobovšek. V ZL so za politično in organizacijsko prevetritev vlade, da je čas za razmislek, pa menijo tudi v NSi. »V zgodovini se še ni zgodilo, da bi v istem času toliko strokovne javnosti nasprotovalo posameznim ministrom,« je ugotovil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.