Slovenija

Odstopila bo večina članov, če Cerar ne bo razrešil ministrice

STA
17. 12. 2015, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Danes se izteče rok, ki ga je premierju Miru Cerarju ob pozivu po razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar postavil Nacionalni svet za kulturo (NSK). Če premier ministrice ne bo razrešil, bo večina članov odstopila.

STA
Bizjak Mlakarjeva je prepričana, da uživa podporo tako premiera kot vodstva svoje stranke DeSUS.

NSK je zahtevo v pismu, ki ga je na na zadnji seji sveta 26. novembra prebral predsednik sveta Metod Pevec, strnil v šest točk. Med drugi meni, da je vodenje ministrstva za kulturo izrazito politično in nestrokovno.

Glede na pisma podpore, ki jih dobiva, in odzive na terenu ocenjuje, da je zadovoljna tudi večina kulturnikov.

Poleg Pevca so pismo podpisali Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan.UrošLajovic se zahtevi ni pridružil, prav tako ne Jadranka Plut, ki sicer podpira očitke, ki so bili izrečeni proti ministrici, ne pa tudi poziva k njeni razrešitvi.

Zahtevo NSK je podprlo tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki je obenem obe strani pozvalo h konstruktivnemu dogovoru. Cerarju so predlagali sestanek pred rokom, ki ga je za odstop določil NSK. Vendar je premier v ponedeljek povedal, da na izsiljevanje ne more pristajati ter da postavljanje ultimatov ni prava pot.

Bizjak Mlakarjeva je prepričana, da uživa podporo tako premiera kot vodstva svoje stranke DeSUS. Glede na pisma podpore, ki jih dobiva, in odzive na terenu ocenjuje, da je zadovoljna tudi večina kulturnikov.