Svet

Umrl zaradi poškodb, ki jih je utrpel med vožnjo v policijski marici

STA
17. 12. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V ameriškem Baltimoru je bilo v sredo zvečer znova napeto, saj je sodnik razveljavil sojenje policistu Williamu Porterju, ker se porota ni mogla zediniti o njegovi krivdi za smrt temnopoltega osumljenca Freddieja Graya. Županja in policijski komisar sta meščane pozvala k zadržanosti, na ulicah mesta pa okrepila policijsko prisotnost.

Reuters
Posnetek aretacije Freddieja Graya.

Aprila so namreč v Baltimoru izbruhnili veliki nemiri, potem ko je Gray teden dni po aretaciji umrl zaradi poškodb, ki jih je utrpel med vožnjo v policijski marici. Policisti so ga vrgli v vozilo vklenjenega in ga nato vozili po mestu, med premetavanjem pa se je hudo poškodoval.

Razveljavitev sojenja zaradi neenotne porote sicer ne pomeni, da je Porter spoznan za nedolžnega. Tožilci lahko ponovno vložijo obtožnico, a bodo morali sodišču najprej utemeljiti, zakaj bi se spustilo v nov proces, ki se lahko konča enako, kot se je prvi.

Družina pokojnega je od mesta dobila 6,4 milijona dolarjev odškodnine, protesti pa so se pomirili, ko je tožilstvo vložilo obtožnice proti šestim policistom, ki so sodelovali pri aretaciji. Prvi je bil na vrsti Porter, ki so ga obtožili uboja iz malomarnosti, ker Graya ni privezal z varnostnim pasom oziroma mu ni dovolj hitro nudil pomoči.

Tožilci so upali, da bodo Porterja po obsodbi prepričali v pričanje proti kolegom v zameno za nižjo kazen, saj je bil, kot kaže, še najmanj kriv. Najstrožja kazen grozi vozniku marice, policistu Caesarju Goodsonu, ki mu bodo začeli soditi 6. januarja.

Po razveljavitvi sodnega procesa se je v središču Baltimora v sredo zvečer začelo zbirati več demonstrantov, ki so vzklikali, da brez pravice ne bo miru. Županja Stephanie Rawlings Blake in novi komisar policije Kevin Davis sta nemudoma pozvala meščane, naj ostanejo mirni, da se ne bo ponovilo aprilsko nasilje.