Slovenija

Belokranjci zahtevajo popoln umik žice

sta
16. 12. 2015, 22.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Črnomlju so zaradi tehničnih ovir ob Kolpi, težav in škode, ki jih povzroča žična ograja, razpravljali z državnim sekretarjem Andrejem Špengo. Medtem ko so domačini zahtevali, da se žična ograja iz Pokolpja popolnoma umakne, jim je Špenga obljubil le, da bo njihove zahteve prenesel vladi in da bodo najbolj problematična mesta še enkrat preverili.

Luka Tetičkovič
Žica v Beli Krajini

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je po današnjem večernem sestanku v Črnomlju za STA povedala, da je sekretar ministrstva za notranje zadeve Špenga črnomaljskim ribičem, lovcem, predsednikom obmejnih krajevnih skupnosti, turističnim delavcem in drugim udeležencev pogovora obljubil, da bodo še enkrat preverili določena mesta ob reki, kamor žična ograja ne sodi, in skušali ugotoviti možnosti omilitev stanja s postavitvijo t. i. panelne ograje.

Špenga je svoje sogovornike tudi obvestil, da ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravlja metodologijo za ugotavljanje škode, Belokranjci pa so mu odvrnili, da bi morala biti ta že pripravljena, je dodala županja.

Sicer pa so ljudje ob Kolpi nezadovoljni, saj "Kolpa take mreže na svojem obrežju ne zasluži". Ob ograditvi Kolpe je tako vprašljiva uporaba vseh kopališč, kampov in jezov, močno ogrožena pa je tudi divjad, ki prehaja reko ali se v njej napaja, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Žični ograji ob meji nasprotujejo tudi v Občini Kostel s 26 kilometri Kolpine struge. Tamkajšnja županja Lili Butina je za STA povedala, da je glavnina Kolpinega obrežja že ograjena, ograja pa naj bi po mnenju tamkajšnjih prebivalcev močno ogrozila občinski turizem.

V Kostelu se je izoblikovala tudi civilna pobuda, ki zbira podpise proti ograji na meji. Podpise zbirajo tudi na svoji spletni strani in v Kočevju na ploščadi v središču mesta, predstavnik pobudnikov Stanko Nikolić pa je za STA povedal, da ob koncu tedna pričakujejo že šest tisoči podpis in da bodo peticijo proti ograji z rezili predali vladi.

Sicer pa v kostelski Fari Turistično društvo Kostel v nedeljo pripravlja protestni pohod ob žici na meji ob Kolpi. Njegovi udeleženci se bodo zbrali ob 9.30 in pol ure pozneje krenili na približno 2,5-kilometrski pohod do vasi Savski Laz. Žično ograjo ob poti nameravajo tudi simbolično okrasiti, po besedah organizatorjev pa pričakujejo predvidoma 150 pohodnikov.

Nezadovoljstvo s postavitvijo žične ograje se krepi tudi na Primorskem. Na družbenem omrežju Facebook je tako nastala skupina Proti bodeči žici v Istri in drugod ter za soboto napovedala shoda "Proti žici, za humano Evropo" v Brezovici pri Gradinu in Dragonji.