Slovenija

Novost! Radiatorji zaprti, račun pa visok

Sašo Avramovič
7. 11. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Varčujete z ogrevanjem in imate zaprte radiatorje? Kljub temu boste morali ogrevanje plačati, in sicer po deležu ogrevane površine in ne po izmerjeni porabi. To določa novi pravilnik.

Profimedia
Pričakujejo, da bodo nekatere varovalke, ki jih vsebuje novi pravilnik, prispevale k pravičnejši delitvi stroškov ogrevanja med sostanovalci.

STA
Generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo Danijel Levičar.

Na novinarski konferenci v Ljubljani, kjer so predstavili novi pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli, ki je v veljavo sicer stopil v sredo, je generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo Danijel Levičar spomnil, da je delitev stroškov za toploto obvezna že od leta 2011. Ocenil je, da se je ukrep izkazal kot učinkovit.

»Podatki kažejo, da se je odjem toplote v večstanovanjskih stavbah na ta račun zmanjšal za okoli petnajst odstotkov. Ukrep je prispeval k racionalnejši rabi energije in doseganju cilja izboljšanja energetske učinkovitosti za dvajset odstotkov do leta 2020.« In ker je ob izvajanju tega ukrepa prišlo tudi do anomalij, novi pravilnik, ki so ga morali sprejeti zaradi lanske uveljavitve novega energetskega zakona, prinaša nekatere varovalke, »ki bodo preprečile nepravično delitev stroškov ogrevanja med sostanovalci«, je zagotovil Levičar. Raziskava, ki so jo izvedli, je namreč pokazala, da je 32 odstotkov anketiranih v večstanovanjskih stavbah porabilo in plačalo manj kot pred uvedbo tega ukrepa, medtem ko jih je 19 odstotkov plačalo več. »S tem pravilnikom želimo zmanjšati delež prav teh,« je dodal.

O tehničnih parametrih odloča izvajalec

STA
Pripravljalec novega pravilnik Hinko Šolinc, zdaj sicer direktor Eko sklada.

Podrobnosti pravilnika je predstavil njegov pripravljavec Hinko Šolinc, zdaj sicer direktor Eko sklada. Pojasnil je, da se je pristojnost odločanja lastnikov z novim pravilnikom zmanjšala. Odločajo lahko namreč o tem, kakšne delilnike bodo vgradili (večina je to že storila), ali bodo stroške obračunavali mesečno ali letno, medtem ko otehničnih parametrih odloča izvajalec delitve. Enako kot pred novostjo velja, da se delitev stroškov lahko izvede le v primeru, če so podatki dostopni za več kot petdeset odstotkov ogrevane površine, sicer se stroški razdelijo glede na kvadraturo. Kot je pojasnil Šolinc, pa je novost to, da bo za stanovanja, kjer bo dejansko izkazana nična poraba ali poraba, manjša od štiridesetih odstotkov povprečja, veljalo, da zanje ni podatka z delilnika, kar pomeni, da bodo upoštevali kvadraturo. V zvezi s to tematiko se je na naše uredništvo obrnil bralec Luka, ki je ogorčeno zapisal: »Ni logike, da bom moral plačati ogrevanje, če imam cel mesec zaprte radiatorje. To je nesmiselno in ne vem, kateri pametnjakovič si je to izmislil.«

Pričakujejo, da bodo nekatere varovalke, ki jih vsebuje novi pravilnik, prispevale k pravičnejši delitvi stroškov ogrevanja med sostanovalci.

Sistemi ponekod stari tudi 30 let

V pravilnik so dodali tudi določbo o nesorazmerno velikih odstopanjih. Če je delež iz porabe vsaj enega posameznega dela stavbe, ki izhaja z delilnika, večji od petkratnika povprečja celotne stavbe, mora izvajalec stroške deliti poogrevani površini, nato pa preveriti delovanje delilnikov, lastniki pa morajo zagotoviti pregledogrevalnegasistema. Šolinc je dejal, da so ti sistemi ponekod stari tudi trideset let. »Kjer vse deluje tako, kot mora, se ne bo spremenilo nič,« je zagotovil.