Slovenija

Zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja v Šarm el Šejk

STA
6. 11. 2015, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po sobotnem strmoglavljenju ruskega letala nad Sinajskim polotokom so vse glasnejša ugibanja, da je letalo z 224 ljudmi na krovu uničila podtaknjena bomba. Letalski promet s Šarm el Šejkom se zato ustavlja. Tudi slovenska Adria Airways je odpovedal sobotni let. Zunanje ministrstvo pa je odsvetovalo potovanja v to egiptovsko letovišče.

Facebook
Preiskava strmoglavljenja ruskega letala še vedno ni razkrila ničesar določenega.

Kot je pojasnil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter, so se za nasvet državljanom, naj se ne odpravljajo v Šarm el Šejk, odločili, ker okoliščine nesreče ruskega letala "vzbujajo več vprašanj, kot pa se ponuja odgovorov".

"Tako letalski prevozniki kot varnostni organi posameznih držav - tudi Egipta - ta trenutek nimajo odgovora, da je poskrbljeno za takšno stopnjo varnosti, ki bi omogočila varen prihod in odhod iz Šarm el Šejka," je povedal Šter.

"Odločili smo se, da to opozorilo objavimo tudi zaradi številnih vprašanj potencialnih potnikov tja," je povedal.

Tudi slovenski letalski prevoznik Adria Airways je odpovedal za soboto predvideni polet v Šarm el Šejk. Bo pa izvedel polet v Hurgado, ki je na drugi strani Rdečega morja. Kot so sporočili iz Adrie Airways, so se tako odločili na podlagi informacij iz "javno dostopnih virov kot iz komunikacije z drugimi letalskimi prevozniki".

Za soboto je bil načrtovan polet v egiptovsko letovišče Hurgada ter nato povraten let nazaj v Ljubljano s postankom v Šarm el Šejku. Zdaj so ta vmesni postanek odpovedali, že v četrtek pa so seodločili tudi za prilagoditev poleta tako, da se izognejo Sinajskemu polotoku, kjer je v soboto v sumljivih okoliščinah strmoglavilo rusko letalo z 224 ljudmi na krovu.

Letalo Adrie Airways, ki opravlja čarterske polete za slovenske turistične agencije, ki tržijo počitnice v Egiptu, naj bi v Šarm el Šejku v soboto vkrcala še nekaj slovenskih turistov, ki bi se vrnili v domovino. Kot je pojasnil Šter, so se ti zdaj s svojimi turističnimi agencijami dogovorili, da se bodo v domovino vrnili z rednimi letalskimi linijami, ki še gredo iz Šarm el Šejka.

"Evakuacijo" svojih državljanov iz Šarm el Šejka je danes sprožila tudi Velika Britanija, ki je v sredo kot prva ustavila polete v in iz tega največjega egiptovskega turističnega središča. Tam je ostalo "ujetih" okoli 20.000 Britancev, ki jih zdaj skušajo s posebnimi leti vrniti v domovino.

A ker so egiptovske oblasti številne izredne lete zavrnile, iz letovišča danes niso mogli odpeljati vseh. Od skupno 20 za danes načrtovanih letov za evakuacijo so jih namreč dovolili le osem, kar pomeni, da bo več tisoč britanskih turistov vsaj še kak dan ostalo na Sinaju.

Egipt je sicer svojo odločitev utemeljil s tem, da so Britanci iz varnostnih razlogov sklenili, da potnikom na letala dovolijo le z ročno prtljago, medtem ko morajo ostalo prtljago pustiti na letališču in jo bodo za njimi pripeljali kasneje s posebnimi letali.

Kot je pojasnil egiptovski minister za civilno letalstvo Hosam Kamal, na letališču v Šarm el Šejku ni prostora za skladiščenje "več kot 120 ton prtljage". Zato so se odločili, da dovolijo le osem potniških letov in polet tovornega letala, ki bo proti Otoku odpeljalo prtljago.

Preiskava strmoglavljenja ruskega letala sicer medtem še vedno ni razkrila ničesar določenega, a glede na odločitve držav, se vse bolj krepijo sumi, da je letalo res uničila bomba.

Te sume so že v sredo nakazali ameriški obveščevalci, zdaj pa naj bi jih potrdili tudi britanski obveščevalci. Na osnovi prestrežene komunikacije med skrajneži na Sinaju naj bi ugotovili, da je rusko letalo strmoglavilo zaradi bombe, ki so jo teroristi pred vzletom skrili v prostoru za prtljago.

Sume je danes potrdil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je odredil ustavitev kar vseh poletov v Egipt, ne le v Šarm el Šejk, dokler se ne bo razjasnil vzrok strmoglavljenja ruskega letala. Kot je sporočil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, mu je ta ukrep svetovala ruska agencija za preiskovanje letalskih nesreč oz. Meddržavni odbor za letalstvo, ruski predsednik pa se je s tem strinjal.

Ruski predsednik je še naročil vladi, naj poskrbi za varno vrnitev ruskih državljanov iz Egipta in sodelovanje z egiptovskimi oblastmi za zagotovitev varnosti letalskih povezav, je še povedal Peskov.

Pred tem je tudi vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov predlagal, da bi Rusija ustavila vse polete v in iz Egipta, dokler se ne razjasnijo okoliščine strmoglavljenja ruskega letala, ki je bilo v soboto na poti iz egiptovskega Šarm el Šejka v ruski Sankt Peterburg.

Sumom o bombnem napadu se je v četrtek pridružil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki pa je vendarle opozoril, da je prezgodaj, da bi lahko bili gotovi. Vendar pa je dejal, da v ZDA možnost, da je bila bomba na letalu, jemljejo zelo resno.