Slovenija

Taktika presenečenja

pr/sta
6. 11. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vladna koalicija še vedno molči o vedno bolj glasnih informacijah o tem, da so koluti bodeče žice, ki bi jo postavili na južni meji, že v Sloveniji. Medtem pa politični vrh zatrjuje, da je je vlada pripravljena na ostrejše scenarije.

sta
Karl Erjavec

Med možnimi ukrepi v primeru njihovega stopnjevanja je tudi postavitev tehničnih ovir, a ne z namenom zapiranja meje, pač pa z namenom obvladovanja toka migrantov in zagotovitve varnosti, je po včerajšnjem koalicijskem srečanju na temo begunske krize ponovno poudarila vodja poslancev SMC Kustec Lipicerjeva. Vendar pa ni povedala, ali so prvi koluti žice, ki naj bi jih Slovenija po nekaterih informacijah dobila na Madžarskem, po drugih pa na Poljskem, že v Sloveniji. Še več, Kustec Lipicerjeva je pojasnila, češ da se na koalicijskem srečanju o bodeči žici ali ograji niso pogovarjali. Če pa bo to treba narediti, torej postaviti tehnične ovire, je država pripravljena, da to lahko naredi zelo hitro, je zatrdila. Dejala je še, da begunska kriza ni predvidljiva v nobenem pogledu, tudi ne v javnofinančnem. Vprašanje sredstev pa po njenih besedah ne sme biti vprašanje. Za bodečo ograjo naj bi sicer, po nekaterih informacijah, plačali več deset milijonov evrov, ki jih je menda vlada tudi že zagotovila.

SKRIVNOSTNI ERJAVEC

Tudi prvak Desusa in zunanji minister Erjavec ni odgovoril, ali je žična ograja že v Sloveniji, ker da za to ni pristojen. Je pa podobno kot vodja poslancev SMC zatrdil, da bo vlada pravočasno pripravila ukrepe in poskrbela za to, da zagotovi varnost državljanov in migrantov, tudi tehnične ovire lahko država zagotovi pravočasno. Razkrili jih bodo pravočasno in v skladu z razmerami, je dodal. Če bi vse te ukrepe že razkrili, po Erjavčevem mnenju ne bi imelo niti smisla, da jih pripravljajo. Slovenske oblasti se tako očitno igrajo neko bizarno taktiko skrivalnic, ki jo najverjetneje razumejo le same. Sicer pa se morda obetajo tudi nove napetosti z sosednjo Hrvaško, saj je Erjavec pojasnil, da se o postavljanju tehničnih ovir ni pogovarjal s hrvaško ministrico za zunanje zadeve Vesno Pusić.